DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.com



PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

lunedì 30 agosto 2010

"33 LA MASA TACERII"

"33 LA MASA TACERII"

Cine este Gheorghe Budeanu?
Pina la intilnirea de la Venetia, cind am avut onoarea de a  cunoaste pe Doamna Nina Gorincioi in persoana, nu stieam nici eu cine e Gheorghe Budeanu.
D.na Nina  ne-o daruit din partea asociatiei „CODRU” un set de carti  a diferitor autori din Moldova. Printre ele am primit si cartea lui Gheorghe Budeanu:  „33 la masa tacerii”.
De ce 33? Si cine este al 33 personaj, erou al cartii?

33 e virsta lui Isus Hristos la moarte.... Are ceva legatura???

Primul este Grigore Vieru, apoi...,..,...Doga...,...,.... Emil Loteanu.... altii sunt , cum spune autorul: „... am alergat cu o floare in mina dupa niste oameni frumosi, adunati aici, si i-am convins..”
Toate acestea le veti descoperi numai citind aceasta carte, pe care personal nu am lasat-o din mina
pina la Roma si peste  noapte am  inchis ultima pagina , numarul 378, care se termina cu aceste cuvinte:”...... imi este rusine ....”.
Personal, dupa ce am citit aceste  dialoguri , am decis sa scriu autorului si sa-l rog sa-mi trimita un set de carti, pentru conationalii nostri din Roma, fiindca avem sete de leteratura din tara , dar si suntem 10.000,00  la numar,  zic citeva le vindem noi.
Am primit prin intermediul voluntarilor de la ruta Moldova-Italia-Moldova n. 066(sigur gratis)- 30 de volume.
D.lui a cadonat asociatiei 6, pentru munca care am s-o depunem, noi am decis sa le vindem toate, noi nu muncim - facem voluntariat.
 D.lui nu-si permite din motive finaniare sa le cadoneze, a propus pretul de 4 €, eu le-am scris ca voi incerca sa le vind cu 5 €, si restul banilor (30 de carti x 1 €= 30 € +  acele carti cadonate asociatiei n.6 x 5€ = 30€ , total = 60.00 € ,sa le folosim pentru o fapta nobila, mai precis sa cumparam detergenti pentru sinistratii nostri, care stim ca o sa ajunga la ei prin intermediul Fondatiei „Copilul”).
Deci, Va propunem in vinzare cartea lui Gheorghe Budeanu, „33 la masa tacerii”.
Doritorii ma pot suna sau scrie un mesaj electronic.
Sa ajutam mai multe persoane, d.ul Budeanu si sinistratii......
Daca sunt cineva doritori de a repeta gestul nostru, Va punem in legatura directa cu jurnalistul si  scriitorul Gheorghe Budeanu si puteti sa-l ajutati sa le vinda in orasul D.stra de bastina, zona unde Va aflati.
Mai jos, am primit deja un mesaj de la  d.na Varvara Vizir, care a citit cartea, eata opiniunea D.ei: 
 ----------------------------------------------------------
Dor de casă.
  Mi se întâmplă mai rar să citesc cărti cu doar interviuri. As zice că e un stil destul de original mai ales că e vorba de o culegere de interviuri prin pizma căruia sesizăm  istoria, cultura, mersul vietii unui mic popor  timp de o  jumătate de secol. Am citit-o dintr-o răsuflare, retrăind încă o dată acele momente intense de renastere a consiintei noastre natională pe când eram si eu studentă la ziaristică si luptam să scriem teza cu grafie latină.
   Titlul cărtii ”La masa tăcerii” , printre altele foarte sugestiv, te implică la o meditatie  profundă (întocmai în tăcere), te duce pe acel pământ unde ne-am născut si de unde ne-am pornit ca să rătăcim în lume. E un manual de istorie cu protagonisti vii  (chiar dacă unii au mers deja în lumea celor drepti de când am plecat noi de acasă)   pe care i-am cunoscut noi toti, i-am întâlnit pe străzile Moldovei si care ne povestesc evenimentele asa cum au fost, asa cum le-am trăit. si ne regăsim. E un manual de cultură care te face să zâmbesti cu dor, îsi amintesti filmele vizionate, cărtile citite, cântecele fredonate  de câte ori le auzeai la radio sau la concerte.  Bunăoară interviul cu Nicole Sulac suscită un dor amar de cântecul lui universal si o dorintă nemaipomenită de a-l mai găsi pe scena Palatului National. Îti vine chiar si  un fel de mândrie  pentru neamul propriu pentru că la o adică nu numai lumea occidentală au cu ce se mândri. Tezaur avem si noi si regret pentru ei dacă se limitează  să cunoască numai comoara lor si cred că numai ei au cultură aleasă.
   Din această culegere înveti soarta vietii Moldovei cu frământările si problemele ei si îti vine să dai tot ca să salvezi cultura noastră, de altfel ce le rămâne copiilor nostri? Această carte e  o bună piatră pusă la temelia salvării. Oare ar fi atât de greu ca să contribuim cu totii?  E o carte pentru biblioteca fiecărui moldovean oriunde nu s-ar afla: la Chisinău, la Roma ori la Moscova… E o mărturie a neamului nostru scrisă de condeiul iscusitului ziarist Gheorghe Budeanu si ar fi păcat să n-o citim. În special pentru cei  de departe de meleagurile Mioritei e o plăcere măgulitoare. Ajunsi la ultima pagină a cărtii te trezesti ca dintr-un vis frumos si-ti zici ”Doamne, măcar cu un ochi de m-as face să văd ce se mai întâmplă pe acolo!”  Să-i  multumim măiestrului Gheorghe Budeanu pentru această plăcere.Vizir Varvara,traducătoare la Roma