DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.comPROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

giovedì 1 gennaio 2009

ADEVARUL DESPRE MOLDOVENII DIN ITALIA

Acest articol a fost realizat în cadrul unui proiect de colaborare cu Centrul de studii IDOS şi Caritas Diocezana di Roma.
Raportul din ianuarie-februarie 2009 va include, în premieră, un studiu amplu despre comunitatea cetăţenilor moldoveni din Italia, în special din Roma. Suma oferită pentru realizarea studiului (300 euro) va fi donată pentru două tinere orfane de ambii părinţi, absolvente a Universităţii din Cahul, precum şi pentru un bolnav de cancer din oraşul Vulcăneşti. Vom reveni cu detalii la lansarea cărţii în Italia.
Datele Ambasadei Moldovei în Italia
Ambasada Republicii Moldova în Italia a fost deschisă în 1998, iar peste 10 ani, la 29 ianuarie 2008, Consulatul General de la Bologna. Ambasadorul moldovean Gheorghe Rusnac, solicitat să se refere la comunitatea moldovenilor din Italia, menţionează că, în ultimii ani, aceasta a cunoscut o creştere vădită.......
Mai mult, noul ambasador al Italiei în Republica Moldova, Stefano De Leo, a declarat, în noiembrie 2008, la Chişinău, că, „potrivit datelor oficiale ale Guvernului italian, pe teritoriul Italiei se află legal 132 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, Italia fiind a doua ţară după mărimea diasporei moldoveneşti”. În cadrul „Decretului Flussi-2007”, la cele 6 500 de locuri de muncă disponibile, destinate cetăţenilor moldoveni, au fost depuse 35 794 de cereri din partea angajatorilor italieni, care au dorit să legalizeze prin contract de muncă cetăţenii noştri. „Astfel, putem constata că în Italia, de rând cu cele 132 mii de moldoveni legalizaţi se mai află şi 35 794 ilegali, ceea ce constituie în total 167 794....
Reieşind din cele enumerate mai sus, putem constata că în Italia locuiesc şi muncesc (legal sau ilegal) circa 200 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Majoritatea lor se află în localităţile din nordul şi centrul Italiei”, afirmă ambasadorul Gheorghe Rusnac.
În ceea ce priveşte numărul de decese, în 2007 în Italia au decedat 54 de cetăţeni moldoveni. În perioada ianuarie-octombrie 2008 au murit alţi 16 moldoveni. Decesul a survenit în urma bolilor cronice, accidentelor la locul de muncă, accidentelor de circulaţie etc. În anul 2007 au fost identificaţi 15 copii moldoveni aduşi de părinţii lor şi abandonaţi în Italia.
„Dossier Statistico Immigrazione” 2008
Pentru prima dată, Ghidul ”Roma multietnica” a inclus în ediţia din 2008 un scurt capitol dedicat imigranţilor din Republica Moldova, îngrijit de Tatiana Tocarciuc, profesoară de română, unde au fost indicate şi cele câteva asociaţii create în oraşul Roma – „San Mina onlus” (cu peste 600 de membri, lider Ecaterina Hâncu), „AssoMoldave” (Tatiana Nogailic), „Doina” (Natalia Moraru), „Moldova nel mondo” (Eduard Gherciu), „Dacia” (Vitalie Ciobanu) şi „Liga femeilor din Moldova” (Ala Cambarov).
Secţie de autori basarabeni la Roma
În 2009, la Roma vor fi inaugurate 2 secţii de carte de autori basarabeni în cadrul secţiilor de carte românească din bibliotecile publice italiene. Proiectul a fost realizat la iniţiativa Serviciului intercultural din cadrul Departamentului „Biblioteche di Roma” (responsabil Gabriella Sanna), împreună cu o asociaţie de moldoveni din Roma (responsabil Tatiana Tocarciuc, mediator cultural), în parteneriat cu ziarul FLUX din Moldova şi editurile din Chişinău. În 2008, una din cărţile cele mai citite de către migranţii moldoveni a fost romanul „L’arte della fuga” („Arta refugii”) al scriitorului disident Paul Goma, originar din Basarabia, care trăieşte de mai mulţi ani la Paris.
Citeste mai departe......
http://www.flux.md/editii/2008192/articole/5282/
Ecaterina DELEU