DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.comPROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

lunedì 31 maggio 2010


Basarabenii au uimit Roma…

        Deja al patrulea an consecutiv basarabenii nostri cuceresc, printr-o frumoasă evolutie scenică, publicul present la Sărbătoarea Popoarelor din Roma. Această sărbătoare reuneste imigranţi de diferite naţionalităţi din 35 de tări .
       E de notat că la realizarea programului cultural din anul acesta au luat parte si copiii nostri - generatia a doua de emigranti- care au urcat pe scenă cu mândrie pentru tara lor de origine. E vorba, de exemplu, de C. Gramatic un băiat de 12 ani, care ne reprezintă tara si cu alte ocazii, doinind frumos din fluier. Copiii nostri au dus drapelul, prosopul cu colac,ne-au reprezentat traditia.
    Basarabenii s-au presentat cu trei piese muzicale,cu dansurile  formaţiei „Hora Moldovei” si două cântece interpretate de Isabelle Haile, o tânără moldoveancă talentată, care studiază în anul trei la liceul stiintific "Francesco D'Assisi" si e studentă si la Academia Natională “Santa Cecilia”. Isabelle mai face parte si din corul ARAMUS de pe lângă biserica „ Santa Maria degli Angeli e dei Martiri” din Roma.
        Dansatorii din „Hora Moldovei” au reusit să-i facă pe toti spectatorii să se prindă într-o horă moldovenească si era curios să vezi lumea aceea multicoloră, persoane de diferite vârste,  religii si culturi, cum joacă tot asa ca la noi la Străseni ori Orhei.
        In ceea ce priveste bucătăria natională, au fost nelipsite sarmalele cu frunză de viţă-de-vie şi plăcintele cu brânză şi mărar, care au fost pregatite cu mare dragoste de către reprezentantii comunitătii noastre de aici de la Roma, în frunte cu Ecaterina Hâncu. Cine le-a gustat, le-a lăudat.
      Oaspeti de onoare ai Casei Mari a Moldovei au fost scriitorul Iurie Bojoncă cu sotia (asociatia A.M.I.C.I de la Venezia), Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Italiană  Gheorghe Rusnac, reprezentantul primarului Romei si preşedintele de onoare al Comitetului multietnic Federico Rocca.
        Toti au rămas incântati de standul nostru, “Casa Mare”, unde ca de obicei nu au lipsit si lucrăturile manuale (mileuri), care au trezit curiozitatea publicului. Mesterul popular Maria Cebanu,autoarea lor, care se află în Italia din 2005, a răspuns cu bunăvointă la întrebările doritorilor de a afla secretele artei sale. Doamna Cebanu posedă o colectie bogată de lucrături de mână care au fost expuse în Italia cu diferite prilejuri.
        Asociatiile moldovenesti de pe teritoriul italian si-au prezentat rodul activitătii. Au fost expuse si  câteva din lucrările pictorului Teodor Buzu,un basarabean actualmente stabilit in orasul Tabor din Cehia si care a devenit celebru în Europa. Au  fost expuse si lucrările pictorului Victor Bivol, actualmente muncitor la Roma.
         Tara noastră a fost reprezentată de câteva asociaţii basarabene care activeaza la Roma: „San Mina Onlus” (preşedinte Ecaterina Hâncu), „Assomoldave” (Tatiana Nogailîc), „Moldova nel mondo” (Eduard Gherciu), "Dacia" (Vitalie Ciobanu) ,”Liga delle donne moldave” (Ala Cambarov).  A fost prezentă Ambasada Republicii Moldova de la Roma.
Se aduc multumiri conationalilor nostri care au contribuit  cu ajutorul lor:  Arina Iavorschi, Liuba Zavatin , Nina Duca, Veronica Cincilei, Mariana Chicu, Tamara Cerkez , Liza Platon  s.a. 

                                     TOATE FOTO. AICI: