DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.com



PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

lunedì 25 gennaio 2010

Moldovenii din Italia solicită reducerea taxelor consulare, formarea unui departament la Externe şi a unui institut în Italia .

Moldovenii din Italia solicită autorităţilor de la Chişinău instituirea unui Departament al cetăţenilor RM de peste hotare în cadrul Ministerul de Externe şi al Integrării Europene, reducerea taxelor consulare şi deschiderea, în Italia, a unui Institut de cultură şi cercetare umanistică în vederea promovării imaginii RM în Europa. Apelul este semnat de 11 asociaţii ale basarabenilor din peninsulă, care au fondat duminică, în oraşul Alessandria, Federaţia asociaţiilor moldovenilor din Italia.
Moldovenii din Napoli, Como, Torino, Roma, Alessandria, Regio Emilia şi Palermo, reuniţi în 11 asociaţii, s-au întâlnit în week-end-ul trecut la Alessandria, constituind Federaţia asociaţiilor cetăţenilor moldovenii in Italia (FACM). Aceasta îşi propune să contribuie la favorizarea comunicării si colaborării între asociaţiile-membre, coordonarea acţiunilor comune, promovarea proiectelor de interes comun şi reprezentarea acestor asociaţii în faţa autorităţilor moldovene, italiene şi europene.
FACM a redactat şi un apel către autorităţile moldovene, prin care cere deschiderea în cadrul MAEIE a unui departament al cetăţenilor moldoveni de peste hotare, care ar coordona activităţile socio-culturale a comunităţilor diasporei moldoveneşti şi instituirea în spaţiul italian a unui Institut de cultură şi cercetare umanistică, care ar promova imaginea RM în Italia şi în alte ţări europene. La fel, Federaţia solicită, în mod urgent, ca taxele consulare pentru cetăţenii RM să fie revizuite, menţionând că acestea sunt exagerat de mari în comparaţie cu cele percepute de serviciile consulare ale altor ţari.
Potrivit lui Ghenadie Boţoc, preşedintele ales al FACM, aceasta rămâne o structură deschisă pentru aderarea şi altor asociaţii ale moldovenilor din peninsulă. “Nu ne-am propus să facem o organizaţie cu un şef mare, care să dicteze celorlalţi şi fiecare asociaţie rămâne să-şi desfăşoare activitatea în deplină autonomie. Federaţia îşi propune doar iniţierea unor proiecte comune şi o colaborare fructuoasă între asociaţiile membre”, a declarat pentru TIMPUL Boţoc.
Născut la Soroca şi aflându-se în peninsulă din anul 2003, Ghenadie Boţoc este coordonator de serviciu la un azil de bătrâni, responsabil de politici de migraţiune la primăria Tortona şi secretar general al Partidului European al Românilor din Italia. În 2009, Boţoc a candidat la funcţia de consilier comunal în oraşul Alessandria.