DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.com



PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

martedì 9 agosto 2011

REMITENŢELE DE LA MUNCITORII MIGRANŢI MOLDOVENI ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ANULUI 2011 AU CRESCUT CU 20,2%.


Muncitorii migranţi din Moldova, în iunie 2011, au transferat în ţară de peste hotare, prin intermediul băncilor comerciale, aproape 133,9 mln de dolari, cu 23,6 mln de dolari (21,4%) mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a Moldovei, în ianuarie-iunie 2011, remitenţele de la persoanele fizice de peste hotare s-au cifrat la 643,23 mln de dolari, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 108,08 mln de dolari sau cu 20,2%. Prin diferite sisteme de transferuri rapide de bani, în primele 6 luni ale anului 2011, în Moldova au fost transferate 554,85 mln de dolari sau 86,3% din suma totală, în timp ce în perioada similară a anului trecut acest indice a fost de 452,02 mln de dolari. Volumul remitenţelor prin intermediul băncilor în primul trimestru al anului curent a constituit circa 275,85 mln de dolari, iar în trimestrul doi – 367,38 mln de dolari. Cei mai mulţi bani au fost transferaţi în luna iunie (133,91 mln de dolari), iar cei mai puţini – în ianuarie (71,51 mln de dolari). În structura remitenţelor, în primul semestru al anului curent, cota dolarului SUA a constituit circa 42,2%, a monedei unice europene - 42,9%, a rublei ruseşti – 14,9%.
 
Potrivit datelor BNM, în anul 2010 muncitorii migranţi moldoveni au transferat în Moldova prin intermediul băncilor comerciale 1 mlrd 244,14 mln de dolari, cu 5,3% mai mult decît în anul precedent. Circa 1 mlrd 72,24 mln de dolari, sau 86,2% din totalul remitenţelor din această perioadă, au parvenit prin intermediul diverselor sisteme de transferuri băneşti rapide. Cea mai mare sumă a remitenţelor pe parcursul anului trecut a fost înregistrată în luna septembrie – 132,91 mln de dolari, iar cea mai mică în ianuarie – 63,21 mln de dolari. În structura remitenţelor valutare în Moldova, în anul 2010, circa 51,6% a constituit cota dolarului, 38,7% - cea a monedei euro, 9,7% - a rublei ruseşti. După volumul transferurilor în Moldova din străinătate, lidere sînt Rusia şi Italia. Potrivit Băncii Mondiale, transferurile de bani în Moldova de la muncitorii migranţi constituie de la 20% pînă la 30% din PIB-ul ţării.

Sursa: noi.md

ITALIA ESTE DISPUSĂ SĂ PARTICIPE LA REALIZAREA UNOR PROIECTE DE DEZVOLTARE REGIONALĂ ÎN MOLDOVA.

Oamenii de afaceri din Italia sînt dispuşi să participe la realizarea unor proiecte comune de dezvoltare regională în Republica Moldova. Se preconizează că implementarea acestor proiecte va fi facilitată de Memorandumul de cooperare pe o perioadă de trei ani, semnat între Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi Comisia pentru Dezvoltarea Relaţiilor Economice Internaţionale (CDREI). Documentul are drept scop încurajarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru investiţii. Memorandumul a fost semnat la Chişinău de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, şi consilierul preşedintelui Comisiei pentru Dezvoltarea Relaţiilor Economice Internaţionale, Mihail Plămădeală. În conformitate cu prevederile Memorandumului de cooperare, accentul va fi pus pe priorităţile Strategiei de dezvoltare regională a Moldovei, care prevede susţinerea dezvoltării sectorului privat şi a pieţei forţei de muncă, în special, în localităţile rurale. ADR Nord şi CDREI au declarat că sînt dispuse să coopereze şi să realizeze activităţi comune pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice şi tehnico-ştiinţifice în cadrul unor proiecte comune, pentru schimbul de informaţii, pentru consolidarea şi promovarea parteneriatelor între antreprenorii din Moldova şi Italia.
În cadrul ceremoniei de semnare s-a menţionat că autorităţile italiene au susţinut extinderea Programului „Business Gate”. Astfel, Ambasada Italiei în Moldova a declarat oficial că va susţine CDREI în procesul de realizare a programului respectiv. Potrivit lui Mihail Plămădeală, Agenţiile regionale de dezvoltare din Moldova reprezintă un potenţial partener atractiv pentru companiile italiene. Se preconizează că colaborarea companiilor italiene cu structurile ministeriale şi regionale, întreprinderile şi structurile neguvernamentale şi de afaceri din Moldova prin intermediul ADR Nord şi cu susţinerea CDREI, va permite depăşirea barierelor geografice şi lingvistice, depăşirea lipsei încrederii în colaborarea cu noii potenţiali parteneri-investitori străini.
CDREI a fost creată la iniţiativa antreprenorilor italieni, în calitate de organ reprezentativ pentru coordonarea procesului de realizare a Programului „Business Gate”. Acest program este un rezultat al eforturilor intelectuale, organizatorice şi financiare comune a companiilor private şi antreprenorilor italieni, orientat spre stimularea cooperării economice şi financiare eficiente a întreprinderilor mici şi mijlocii în spaţiul euroasiatic.

Sursa: noi.md