Date oficiale: La muncă peste hotare sunt plecaţi jumătate de milion de moldoveni.
Numărul moldovenilor plecaţi la muncă peste hotare este de jumătate de milion. Sunt ultimele estimări oficiale, făcute publice pentru Publika TV, de către viceministrul Muncii, Sergiu Sainciuc. Autorităţile au prezentat cifre noi, după ce joi, oficiali de la Moscova au anunţat că în Federaţia Rusă muncesc legal aproximativ 240 de mii de moldoveni.
Astfel, Rusia este destinaţia preferată pentru emigranţii moldoveni. Pe locul doi, la o diferenţă dublă, este Italia, unde muncesc aproximativ 124 de mii de cetăţeni ai ţării noastre. În Spania şi Portugalia au emigrat aproximativ 30 şi, respectiv, 24 de mii de moldoveni. Următoarele ţări din top sunt Grecia, Franţa şi Marea Britanie. Autorităţile nu ştiu câţi moldoveni sunt în aceste state. Guvernul recunoaşte însă că neoficial, în străinătate sunt angajaţi mult mai mulţi moldoveni. Unii experţi sunt de părere că numărul emigranţilor din ţara noastră ar putea ajunge la un milion.
"Cetăţenii noştri muncesc peste hotare în două dimensiuni: Una în cadrul CSI, preonderent în Rusia şi a doua în Uniunea Europeană şi numărul lor cam este egal 50 la 50. Asta ne arată că în total în migraţie de muncă sunt în jur de 500 de mii de cetăţeni moldoveni", a declarat viceministrul Muncii, Sergiu Sainciuc.
****************************************************************************************************
Circa 22% din veniturile gospodăriilor cu copii vin de peste hotare.
În 2010, veniturile disponibile ale gospodăriilor cu copii au fost de 808,6 lei lunar pe o persoană, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 2,5%. Transferurile din afara ţării au contribuit la formarea veniturilor acestor gospodării în proporţie de 21,8%, arată datele statistice.
Principala sursă de formare a veniturilor gospodăriilor cu copii o constituie activitatea salariată (45,1%), fiind urmată de activitatea individuală agricolă (10,5%), activitatea individuală non-agricolă (8,0%) şi veniturile din prestaţii sociale (9,5%).
Pe de altă parte, cheltuielile lunare medii ale acestor gospodării au fost în valoare de 893,5 lei pe o persoană. Preponderent cheltuielile acestor gospodării au fost orientate pentru necesarul de consum alimentar (40,8%), după care urmează cheltuielile pentru întreţinerea locuinţei (16,0%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (12,5%).
**************************************************************
Investiţiile străine sunt în creştere. Statele UE - cei mai fideli investitori.
În anul 2010, fluxul net al investiţiilor străine directe în economia naţională a constituit 198,9 mln dolari SUA, depăşind nivelul anului 2009 de 1,6 ori. 76,7% din volumul total al investiţiilor străine atrase în RM provin din ţările membre UE, comunică Serviciul de Presă al Ministerului Economiei.
Intrările de investiţii străine directe în anul 2010 au fost evaluate la 360,48 mln dolari SUA, rămânând la nivelul anului 2009. Totuşi, acest indice este cu mult mai mic decât în anul 2008, când a fost înregistrat cel mai mare volum de investiţii străine - 863,76 mln dolari SUA.
********************************************************************************
Beneficiarii Programului PARE 1+1 au încheiat cu ODIMM contracte de finanțare nerambursabilă.
La 18 mai curent, Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a semnat 19 contracte de finanţare nerambursabilă cu beneficiarii Programului PARE 1+1, care vizează investiţii totale în sumă de 8,5 mil. lei, inclusiv 5,2 mil. lei – contribuţia proprie a antreprenorilor şi 3,3 mil. lei – grant din Bugetul de Stat.
Este de menţionat că, cererile de finanţare au fost acceptate de membrii Comitetului de Supraveghere a Programului-pilot PARE 1+1, la şedinţa din 26 aprilie curent.
Până în prezent, ODIMM a încheiat 28 contracte de finanţare nerambursabilă, în baza cărora lucrătorii migranţi sau rudele acestora vor investi în afacerile proprii peste 13 mil. lei, inclusiv 8 mil lei – contribuţii proprii şi 5 mil. lei – resurse financiare din cadrul Programului.
------------------------------------------------------
Astăzi a fost lansat proiectul “Abordarea efectelor negative ale migraţiei asupra minorilor şi familiilor rămase în ţară”.
La eveniment au participat dl Sergiu Sainciuc viceministrul Muncii, Protecţiei
Sociale şi Familiei, dna Germana Viglietta, şeful Unităţii de Afaceri Internaţionale al Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale al Italiei, E.S. dl Stefano de Leo, Ambasadorul Italiei în ţara noastră, dna Irina Todorova, coordonator Program Prevenire şi Protecţie, Misiunea OIM în Moldova, etc.
Proiectul este parte a Programului tematic de cooperare cu ţările terţe în domeniile migraţiei şi azilului, finanţat de Comisia Europeană şi co-finanţat de Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Italiei. Bugetul proiectului este de 2 milioane de Euro (33.789.800 MDL), acoperind activităţi implementate pe o durată de 2 ani (2011 – 2012).
În alocuţiunea rostită, dl Sergiu Sainciuc a menţionat că dificultăţile economice continue duc la emigrarea constantă a forţei de muncă din Republica Moldova spre pieţele străine. În rezultat, mii de copii moldoveni rămân acasă singuri, crescând fără susţinere emoţională şi supraveghere din partea părinţilor. Luând în consideraţie faptul că Italia este una din principalele ţări de destinaţie pentru migranţii moldoveni, numărul cărora este de circa 105 000, autorităţile Italiei şi ale Republicii Moldova au decis să-şi unească eforturile în scopul unei gestionări mai bune a fluxurilor migraţionale pentru asigurarea bunăstării tuturor - a migranţilor şi familiilor lor, dar şi a societăţii în general.
Activităţile proiectului ţintesc atât necesităţile copiilor, tinerilor şi familiilor social vulnerabile din Moldova, rămase fără îngrijirea membrilor de familie plecaţi peste hotare, cât şi migranţii moldoveni cu reşedinţa în Italia, prin dezvoltarea sistemului informaţional cu privire la protecţia copilului, consolidarea capacităţilor a 7 centre socio-educaţionale pentru copiii rămaşi fără îngrijire, prin activităţi de consiliere on-line şi vizite de studiu a operatorilor sociali în Italia.
De asemenea, vor fi promovarte oportunităţile de angajare pentru tinerii din Moldova, prin cursuri de instruire profesională şi suport în iniţierea afacerilor mici şi mijlocii. Se va desfăşura campanii de sensibilizare a migranţilor moldoveni şi a cetăţenilor italieni privind impactul migraţiei asupra legăturilor familiale, prin difuzarea înregistrării piesei de teatru “Oameni ai nimănui” în patru regiuni ale Italiei, cu prezenţă sporită a migranţilor moldoveni. Se va oferi protecţie şi asistenţă individualizată pentru copiii şi familiile rămase fără îngrijire în Moldova de către migranţii moldoveni
Proiectul va fi implementat de Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Italiei – Direcţia Generală de Imigraţie, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova – Direcţia Protecţia a Familiei şi Drepturilor Copilului, şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Moldova.
Activităţile din cadrul proiectului vor fi coordinate prin stabilirea unui Comitet Tehnic Inter-Instituţional, care pe lângă implementatori va include încă trei parteneri:Asociaţia Municipalităţilor Italiene (A.N.C.I.), “Assomoldave” –Asociaţia Diasporei Moldoveneşti în Italia şi “A.M.I.C.I.” Asociaţia Moldo – Italiană pentru Cooperare şi Integrare.
Această iniţiativa este rezultatul unui parteneriat strâns dintre Guvernul Italiei şi Republicii Moldova atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova, care are drept scop gestionarea mai bună a fluxurilor migraţionale. În Republica Moldova, acţiunea se va conforma obiectivelor fixate în Strategiile Naţionale în domeniile dezvoltării, ocupării forţei de muncă, serviciilor sociale şi protecţiei copilului, precum şi obiectivelor Politicii Europene de Vecinătate (PEV).