Avem un nou nascut in marea familie de moldoveni din Italia:
Asociatia A.N.I.M.I.
Presedinte. Maria Negara
associazione.animi@gmail.com
tel. +39. 3772682953
Via. Jacopo Sannazzaro, 84
Roma 00141
----------------------------------------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=LDXtIVRv9BE
------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------
O noua asociatie isi deschide usile in Marea Britanie pentru cetatenii RM.
Asociatia "Vatra".
Tamara Şchiopu - fondator al Asociaţiei Vatra
info@vatra.org.uk
www.vatra.org.uk Asociatia moldo-britanica pentru cultura si dezvoltare Vatra, care a fost infiintata pe 18 noiembrie 2010 la Londra, are statut de asociatie de membri, non-profit, este neafiliata politic si neinregistrata administrativ.
În seara zilei Sfântului Vasile Asociaţia moldo-britanică pentru cultură şi dezvoltare Vatra a organizat cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova de la Londra o şezătoare în spiritul tradiţiei moldoveneşti.
O surpriza deosebită – Medalia Meritul Civic - a aşteptat-o şi pe Tamara Şchiopu, membru-fondator al Asociaţiei Vatra, căreia i-a aparţinut ideea organizării şezătorii. Medalia a fost înmânată de însărcinata cu afaceri a.i., dna Mihaela Manoli.
Emoţionata de onoarea de a deţine o distincţie de stat, Tamara Şchiopu a declarat că medalia aparţine întregii diaspore a moldovenilor din Marea Britanie şi într-un mod aparte celor de la Asociaţia Vatra.
Asociaţia Vatra a fost înfiinţată în noiembrie 2010 şi este o organizaţie de membri-voluntari, cu statut non-profit www.vatra.org.uk.
------------------------------------------
Traficul de ființe umane - sursa de venit pentru sportul național în ultimii 20 de ani.
Traficul cu vize schenghen - una dintre cauzele degradării sportului la nivel de Stat.
Revin la problema principală a sportului național și anume deficitul acut de bani. Am spus anterior că voi scrie despre principalele cauze din care s-a ajuns să avem cel mai mic buget din istorie, plus cele mai proaste rezultate, chiar dacă ministrul Ion Cebanu, dus de nas de colaboratorii săi, declară că 2010 a fost un an plin de performanță.
În ce se măsoară performanța, domnule ministru Cebanu? Cu siguranță nu în zecile de medalii aduse de la turneele anonime de sporturi nerecunoscute oficial, adică de CIO sau de la competițiile de veterani. Sigur, și acestea au meritul său de promovare a țării, dar nu unul esențial.
Problema e amplă, dar ne abatem de la tematica postării: traficul persoanelor prin aplicarea vizei schenghen. Anume aceasta a fost principala sursă de venit pentru majoritatea federațiilor, cluburilor sportive și antrenorilor din Republica Moldova în ultimii 20 de ani. Anume de aici s-a ajuns ca Statul să aloce tot mai puțini bani pentru sport.
Cum a fost posibil asta? Simplu. Toți au activat în comun. Antrenorii cu Federația, Federația cu Ministerul sau Direcția (nu contează denumirea). Antrenorii erau satisfăcuți pentru că pe lângă deplasarea la competiții (se făcea pe banii adunați de la țăranii care plăteau pentru viza schenghen) într-o țară civilizată, aveau și ei partea lor din venitul de pe vize, deci un ban bun în plus la salariul mizer de antrenor. Federația lua partea leului, pentru că la Federație veneau invitațiile la competiții și în majoritatea cazurilor anume oamenii de la Federație sau club se ocupau de racolarea persoanelor, care plăteau sume exorbitante doar pentru a ajunge să muncească la negru în occident. Iar oamenii de la Minister, prin avizarea acestor deplasări, primeau și ei cașcaval, dar mai important, nu trebuiau să umble cu cerșitul la Guvern pentru a cere bani pentru sport.
Așa s-a ajuns ca să avem rezultate, fără ca Statul să investească în sport. Iar acum, când drumul spre Europa a devenit mult mai accesibil și, implicit, ”afacerea” cu vize nu mai funcționează, oamenii de sport s-au trezit că nu mai au bani.
Cel mai grav este că despre toate acestea se știe la cel mai înalt nivel, inclusiv la ambasadele unde se deschideau aceste vize. Încercați să obțineți o informație din anii trecuți despre o deplasare din care n-au revenit mai bine de jumătate din ”sportivii” care au plecat la un turneu din Franța, de exemplu. În special deplasările sporturilor exotice. Veți primi un răspuns negativ, un refuz. Și ce facem acum? Ce vor mai inventa oamenii de sport din Moldova pentru a menține sportul în viață?
Publicat de Sandu Grecu
---------------------------------------
Moldovenii din Ucraina către Parlamentul European: Protejaţi-ne de românizare.
Ucraina „a fost, este şi va fi o ţară extrem de preocupată de menţinerea suveranităţii şi a integrităţăii teritoriale a Republicii Moldova”. Declaraţia, citată de Agenţia Informaţională „Regnum”, aparţine conducerii Diasporei moldoveneşti din Ucraina, care s-a adresat cu acest mesaj Parlamentului European.
„Prin integritatea Moldovei, Ucraina înţelege securitatea întregii Europe. Schimbările pot duce exclusiv la instabilitate şi la urmări neprevăzute în toată arhitectura securităţii europene. Astăzi, ca niciodată, este important ca toate statele mebre ale OSCE să-şi confirme angajamentul faţă de principiile integrităţii teritoriale pe continent, consfinţită de hotare. În legătură cu aceasta, orice declaraţii, de oriunde acestea ar veni, despre o posibilă perspectivă de descentralizare a Moldovei şi a mutării graniţelor într-o parte sau în alta, va provoca nimic altceva decât îngrijorare şi surprindere”, comunică autorii declaraţiei, citată de „Regnum”.
Progetto "Lavoro in Chiaro" della Regione Lazio
Il contributo è destinato all'assunzione e alla formazione.
La Sovvenzione Globale
“Lavoro in chiaro” è uno strumento promosso dalla Regione Lazio, Assessorato al Lavoro e Formazione, per le politiche attive del lavoro e la prevenzione del lavoro sommerso, in attuazione del Programma Operativo del FSE 2007-2013, Asse II - Occupabilità. E’ volta a sostenere e accrescere l’occupazione e la sua qualità, attraverso l’inserimento e/o il reinserimento lavorativo delle persone in condizione di svantaggio ed alla riduzione dei rischi di emarginazione e di esclusione sociale, con particolare riferimento al lavoro irregolare e/o sommerso.
“Lavoro in Chiaro” prevede l’erogazione di due distinte forme di contributo:
-
all’assunzione, sotto forma di integrazioni salariali;
-
alla formazione, per percorsi di qualificazione e/o riqualificazione professionale dei lavoratori assunti.
Destinatari
I contributi sono riservati alle imprese profit e non profit che assumono lavoratori. Le imprese possono essere di qualsiasi dimensione e settore di attività, ma devono avere sede legale e/o operativa, o almeno una unità produttiva/filiale, nel territorio della Regione Lazio.
Beneficiari
I destinatari finali dell’intervento, cioè coloro che vengono assunti e formati dalle imprese, sono lavoratori svantaggiati appartenenti ad una delle seguenti categorie:
-
persone disoccupate da almeno 6 mesi;
-
persone con bassa scolarità, vale a dire prive un titolo di scuola secondaria superiore o qualificazione professionale;
-
persone con più di 50 anni;
-
persone adulte che vivono sole con una o più persone a carico.
I beneficiari dell’intervento, all’atto della presentazione della domanda di contributo, devono essere iscritti alle Liste di Collocamento dei Centri per l’Impiego.
Risorse a disposizioneL’erogazione di contributi, per un totale di 10.000.000 di Euro, ha l’obiettivo di incentivare le imprese all’assunzione e alla formazione dei lavoratori in condizioni di svantaggio.
Tipo di agevolazione
I lavoratori possono essere assunti, in data successiva alla presentazione della domanda di contributo, con:
-
contratto di lavoro subordinato a tempo indeterminato;
-
contratti di lavoro subordinato a tempo determinato di durata non inferiore a 18 mesi;
-
contratti di lavoro subordinato a tempo determinato di natura intermittente, di durata non superiore a 30 mesi che prevedano una effettiva prestazione lavorativa di 18 mesi.
Il contributo una tantum erogato per l’assunzione di ciascun lavoratore potrà raggiungere la soglia massima del 50% dei costi salariali di un anno, elevata al 75% in caso di lavoratori disabili, e sarà proporzionale alle ore di lavoro previste dal contratto. Sempre rispettando tali soglie, il contributo della Regione Lazio è cumulabile con altre agevolazioni contributive (407/90 ecc.).
L’agevolazione consiste in un contributo in conto capitale a fondo perduto con le seguenti modalità:
1) Disoccupati > 6 mesi:
- contributo base: 5 mila euro;
- se il soggetto che si va ad assumere ha più di 45 anni il contributo viene incrementato di altri 3 mila euro;
- se il soggetto che si va ad assumere è disoccupato da più di 24 mesi il contributo viene elevato di ulteriori 3 mila euro.
Pertanto il contributo minimo (base) è pari a 5 mila euro, quello massimo a 11 mila euro (5 mila + 3 mila + 3 mila).
2) Disoccupati con bassa scolarizzazione (privi di un titolo di scuola secondaria superiore o qualificazione professionale):
- contributo base: 6 mila euro;
- se il soggetto che si va ad assumere ha più di 45 anni il contributo viene incrementato di altri 3 mila euro;
- se il soggetto che si va ad assumere è disoccupato da più di 24 mesi il contributo viene elevato di ulteriori 3 mila euro.
Pertanto il contributo minimo (base) è pari a 6 mila euro, quello massimo a 12 mila euro (6 mila + 3 mila + 3 mila).
3) Disoccupati che vivono soli, con carichi familiari:
- contributo base: 6 mila euro;
- se il soggetto che si va ad assumere ha più di 45 anni il contributo viene incrementato di altri 3 mila euro;
- se il soggetto che si va ad assumere è disoccupato da più di 24 mesi il contributo viene elevato di ulteriori 3 mila euro.
Pertanto il contributo minimo (base) è pari a 6 mila euro, quello massimo a 12 mila euro (6 mila + 3 mila + 3 mila).
4) Disoccupati con più di 50 anni:
- contributo base: 8 mila euro;
- se il soggetto che si va ad assumere ha più di 45 anni non è previsto alcun contributo aggiuntivo;
- se il soggetto che si va ad assumere è disoccupato da più di 24 mesi il contributo viene elevato di ulteriori 3 mila euro.
Pertanto il contributo minimo (base) è pari a 6 mila euro, quello massimo a 11 mila euro (6 mila + 0 + 3 mila).
Scadenza
E’ possibile accedere alla sovvenzione fino al 30 settembre 2011.
--------------------------------------------------
Autorità competenti per il riconoscimento professionale.
Di seguito vengono indicate le autorità italiane incaricate di svolgere il riconoscimento professionale e le relative professioni di loro competenza. Si prega di notare che l’elenco delle professioni riportato per ogni autorità non è esaustivo.
Piazza Nicosia, 20; I - 00186 Roma
Lucia Monaco
email:
lu.monaco@palazzochigi.it
tel: +39 06 67795322; fax: +39 06 67795064
Sito web:
www.politichecomunitarie.it
Ministero della Salute - Direzione Generale Risorse Umane e Professioni Sanitarie - Ufficio IV & VII
Via Giorgio Ribotta, 5 - 00144 Roma
Tel: +39.06.5994.2552/2694/2854/
2225/2310/2286
Sito web:
www.ministerosalute.it/professioniSanitarie/professioniSanitarie.jsp
Professioni: Dietista; Educatore professionale; Farmacista; Fisioterapista; Infermiere; Logopedista; Medico/Medico Specialista; Odontoiatra; Ostetrica; Ottico; Podologo; Psicologo; Psicoterapeuta; Tecnico audiometrista; Tecnico audioprotesista; Tecnico della fisiopatologia cardiocircolatoria e perfusione vascolare; Tecnico della prevenzione nell'ambiente e nei luoghi di lavoro; Tecnico della riabilitazione psichiatrica; Tecnico di neurofisiopatologia; Tecnico ortopedico; Tecnico sanitario di laboratorio biomedico; Tecnico sanitario di radiologia medica; Terapista della neuro e psicomotricità dell'età evolutiva; Veterinario; ecc.
Ministero della Giustizia - Settore Internazionale - Reparto II - Ufficio III, Direzione Generale della Giustizia Civile, Dipartimento per gli Affari di Giustizia
Via Arenula, 70 - I - 00186 Roma
Tel: +39.06.6885.2314
Sito web:
www.giustizia.it/giustizia/it/mg_2_4_1.wp
Professioni: Agente di cambio; Agronomo e forestal
-----------------------------------------------------
AssoMoldave
Tatiana Nogailic
Tel: 0039 3294754598