DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.com



PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

giovedì 18 novembre 2010


 Mà limitez sa và segnalez citeva probleme 
care cred cà merità atentia autoritàtilor
noastre si ar putea usura 
suferintele migrantilor.

TVMI ( programul televiziv dedicast emigrantilor) .

Canalul televisiv moldova International. In eanuarie implineste 4 ani de activitate.
La Roma sute de familii au instalat aceste antene, datorità intreprinzàtorului si membrul activ  a asociatiei noastre  - Gheorghe Dragnev, care are un bagaj amplu de cunostinte in privinta tecnologiilor noi.
Acest canal este trasmis si vàsut in mai mult de 22 de tàri a lumii, dar si identificà moldovenii care s-au realizat, au succes dupà hotare si-i valorizeazà fàcindui cunoscuti moldovenilor ràmasi in Patrie, dar mai mult ca atit nouà. Este o televisione care necesità de sustinerea noului Guvern, fiindcà a devenit deja un patrimoniu util pentru muncitorii dupà hotare si rapresintà un vantaj pentru cultura conationalilior nostri in Patrie care intrà in contact cu o culturà modernà, deschisà, europeanà. TVMI  este un proiect al echipei condusa de doamna Ludmila Barba, ce are ca scop să aducă în casele oamenilor prin intermediul TVMI, cele mai importante evenimente din viata Diasporei. În special se axeaza pe evenimentele culturale şi sociale. Prin intermediul TVMI ei tind sa trezeasca interesul societăţii faţă de propria ţară.

Cred ca trebuie mentionate citeva lucruri importante:
1. Sunt singurul post TV, care este orientat spre diaspora. Prin intermediul acestui canal noi am avut posibilitatea de a trasmite activitàtile noastre si a mentine o legàtura vie cu familiarii nostri din tarà, dar mai mult ca atit am simtit cà avem o Patrie care ne ascultà.
2. Trebuie extins, ca in present in deparmanet lucreaza doar 7 persoane care asigura emisia si mai fac si emisiuni. Am visitat de persoana … cind Voluntarii din Italia (UNICEF, Protectia Civila Seborga ..) erau acolo cu ajutoare … nu au avut o camera sa vina sa filmeze. E ridicol. Nu au nici  o camera de luat vederi si un transport si ca nu intotdeauna pot face interviuri cu membrii Diasporei intorsi la Bastina.
3. Sa fie emisiuni interactive, in care si Noi sa participam macar la telefon.
4. Au idei, dar  nu au posibilitate sa se deplaseze  peste hotare ca sa faca materiale despre moldoveni. Iata si acum pentru Anul Nou, ca si inainte ne roaga sa le trimitem noi material video.
6. In  Romania  recent TVR prin decizie de Parlament a fost trecut sub egida  Ministerului de externe, fiindca se ocupa de imaginea tarii si de legaturile cu diaspora. Tot asa este si in Ucraina. Poate si in Moldova trebuie facuta o astfel de lege? D.stra cum credeti?

Comision la servicii comunale - legal sau ilegal?
Băncile din R.Moldova perceap comision pentru fiecare factură de servicii comunale achitată. Dar cea mai mare problemă este faptul că persoana fizică plăteşte dublu pentru serviciul bancar, deoarece taxa pe care o plăteşte furnizorul băncii este deja inclusă în suma indicată în factura comunală. Deci din nou cel afectat e consumatorul. E posibila anularea acestei taxe de către bănci? Este protejat consumatorul in Moldova? Sar putea realiza un mod de plata telematic, dat faptului ca a doua casa in Moldova are calculator?

Acord cu CFI de 10 milioane de dolari împrumutaţi pentru binele capitalei.
 Acordul de creditare a fost semnat pe 15 noembrie de primarul capitalei Dorin Chirtoacă şi şeful misiunii Corporaţiei Financiare Internaţionale, Maria Mihăiescu. Asta ne asigura Primăria ca face pentru implementarea unor proiecte de infrastructură. Creditul este oferit de Corporaţia Financiară Internaţională, din cadrul Băncii Mondiale. Banii sunt destinaţi pentru construcţia şi dezvoltarea reţelelor de apeduct şi canalizare, dar şi pentru reparaţia străzilor. Împrumutul de 10 milioane de dolari este acordat Primăriei pentru 10 ani, cu perioada de graţie de 2 ani şi la o dobândă de 4,65 la sută anual.
Inteleg ca problema drumurilor ne doare pe toti, dar fonduri pentru a investi in o educatie eficienta maxima se prevad? D.stra in persoana ati confirmat anul trecut in cadrul unei  intilnirea cu catolicii italieni ca in Moldova lipseste  educatia morala. 

COPIII SINGURI ACASĂ AU NEVOIE….de comunicare cu părinţii lor plecaţi la muncă.
…. „în Republica Moldova, practic, fiecare a zecea bunică îşi începe ziua cu trezirea nepoţilor, pregătirea micului dejun şi numaidecât verificarea ghiozdanului”...
Copiii rămaşi singuri acasă datorită migraţiei sunt afectaţi psihologic şi emoţional: excluşi din societate, izolaţi, cu probleme de sănătate, reuşită  şcolară slabă, risc de abandon şcolar, sarcină în adolescenţă, criminalitate
juvenilă, trafic de copii etc. Posibilităţile statului privind problema copiilor rămaşi fără îngrijirea părinţilor
plecaţi la muncă peste hotare nu sunt prea mari. Preşedinta Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Liliana Palihovici, afirmă, în un subiect din revista „Pro Diaspora”, că statul, deocamdată, poate doar să creeze un cadru legal care să permită părinţilor să se întoarcă acasă, să aibă salarii bune şi să poată munci în ţară. „Numai astfel ei nu vor mai fi nevoiţi să plece din ţară şi vor putea fi alături de copiii lor”, susţine deputata. Cind o sa avem acest Cadru Legal ca mamele sa revina la copii Lor???

BILETELE LA AVION.
Noi cu totii stim ca strazile si caile feroviare pentru a face cale spre casa nu sunt adeguate, si suntem costrinsi sa luam avionul spre Moldova, dar preturile sunt foarte inalte.
Este deci necesar de a liberalizza spatiul aerian a Moldovei la acel european pentru a obtine:
 1) preturi reduse pentru bilete in favoarea emigrantilor,
2) pentru agevolarea investittilor industriale  si a impreselor europee,
3) sviluparea turismului,
4) Cresterea numàrului de pasageri pentru beneficiul di Air Moldova, care astàzi traeste de un monopol limitat pe spinarea muncitorilor dupa hotare.
E totusi ridicol sa stiti, ca in prema sarbatorilor , cind majoritatea din noi au vacante si merg spre casa, preturile se ridica. A reduce din pret moldovenilor care muncesc dupa hotare ar fi un minim care Tara ar putea face pentru a revedea mai des famiile noastre. Aceasta  reducere ar ajunge tot la familiile noastre care mentin inalt consumul moldovenilor, si ar fi o recunostinta in favoarea cui sustine economia cu rimetentile in valuta.

 BANCA.
In Italia in cas de faliment bancar,  depositul  este  garantat din parte guvernului pina la 100.000 € pentru fiecare cetatean. Multi din noi nu trimitem banii acasa, ii  pastram in bancile italiene. Aceasta inseamna ca noi cu banii nostri financiam intreprinderele italiene nu ale noastre din Moldova, fiindca aici in banci banii nostri sunt asigurati. In Moldova acesti bani preponderent sunt  folositi majoritatea  in consum.  Dorim ca in Moldova sa fie posibilitatea de a deposita banii la BANCA fara riscul de-ai perde (in cas ca banca da faliment) cum deja s-a intimplat. Cerem ca Guvernul  sa faca o regula la nivelul Comunitatii europene pentru a tutela clientii.

INVESTITII.
Moldova  are nevoe de investitii in mediul rural, in agricoltura, fiindca este un domeniu practic neacoperit dar de mare perspectiva pe viitor. Aici rolul moldovenilor de peste hotare poate fi decisiv, mai ales in situatia de post-crisa, fiindca noi ne intoarcem acasa cu cunostinte noi  acumulate  aici de ani de zile. Fiindca aici traim intru’un ambient democrat, economia de piata funzionala si sigur pentru a deschide o afacere  de investire eficienta  in Moldova avem nevoe de  un sistem fiscal atractiv, sa fie redusa burocratia si coruptia din tara.
Implementarea acestor idei de afaceri  din sectorul agrar, ar  contribui la combaterea efectelor saraciei si la dezvoltarea economica a zonelor rurale. E necesar de dezvoltat, sustinut si promovat initiativele moldovenilor  care se orienteaza spre complexul agroindustrial focalizat in zonele rurale, si cit mai mult suport din partea statului . In ce priveste investitiile italienilor, e necesar sa fie ristructurate infrastructurile noastre , cu mar fi strazile si  aprovisionarea  cu apa a centrelor rurale . 

Aici foto: de la intrunirea Primului Ministru Vlad Filat 
cu Diaspora din Roma:

http://picasaweb.google.com/assomoldave/FILAT_ROMA