DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.comPROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

lunedì 29 novembre 2010

MOLDOVENII DIN ROMA.

UNITI , CU RABDARE , SUB PLOAEA - 4 ORE IN SIR  AU ASTEPTAT CA SA-SI INDEPLINEASCA DATORIA.

AICI FOTO: 

http://picasaweb.google.com/assomoldave/Alegeri_2010_ROMA

http://www.europalibera.org/content/article/2233068.html

Video, interviuri sunt in curs de elaborare.

 -----------------------------

 1. ANCONA        639
 2. BERGAMO     393
 3. BRESCIA     1978
 4. BOLOGNA   2698
 5. FAENZA         892
 6. MESTRE      2719
 7. MILANO        2259
 8. NAPOLI           247
 9. PADOVA      3217
10.PARMA        2976
11.PERUGIA       584
12.ROMA           3074
13TORINO         2106
14.TRENTO         918
15.TREVISO      1688
16.VERONA      2135
Total Italia            28.523 ......29.000
Total Diaspora    57.000

 -------------------------------------------------

Pe ploaie, zăpadă sau polei, moldovenii au votat schimbarea.


Alegătorii noştri din străinătate au bătut toate recordurile, epuizând buletinele de vot şi umplând urnele

Moldovenii de peste hotare au înregistrat ieri o prezenţă-record la alegeri. Chiar dacă la Dublin era polei, la Torino ningea, la Padova şi Roma ploua, ai noştri îşi aşteptau răbdători rândul (unii dintre ei cu pruncii în braţe) pentru a le da o şansă de a trăi mai bine părinţilor sau copiilor rămaşi singuri acasă… Spre finele zilei, la Moscova, Paris, Padova şi Bologna s-au epuizat buletinele de vot şi oamenii au votat pe foi A4. 
„Avem atâta lume - nici nu vă imaginaţi! Oamenii noştri sunt plini de înţelepciune”, ne-a spus Nicolae Nucă, consulul RM la Bologna. În ciuda condiţiilor climaterice nefavorabile, până la ora 15.00, numai în nordul Peninsulei votaseră circa 13 mii de persoane, pe când, la alegerile trecute, în toată Italia s-au înregistrat 9000 de electori. Potrivit consulului, la Padova, deşi ploua cu găleata, afară aşteptau să voteze vreo mie de persoane… La Torino, chiar de ningea, în prima jumătate a zilei votaseră 1500 de moldoveni, în comparaţie cu cei 588, care ieşiseră la ultimele alegeri. Până la aceeaşi oră, la Roma îşi exprimaseră votul 1450 de moldoveni, iar membrii biroului electoral de aici nici n-au reuşit să ia masa. „Rândul curge din zori şi suntem nevoiţi să lucrăm fără pauze”, a precizat ambasadorul Gheorghe Rusnac.

Şi mai greu le-a fost membrilor biroului electoral de la Paris, care n-au avut timp nici ca să vorbească cu noi. O reprezentantă a Ambasadei ne-a spus: „Prezenţa atât de masivă la vot ne depăşeşte. În jumătate de zi au votat 2000 de oameni, pe când, la 29 iulie 2009 am avut numai 1300 de alegători”. În Belgia, unde, de regulă, votează câte 400 de moldoveni, tot atâţia s-au prezentat la vot până la orele mesei. Ambasada a fost nevoită să schimbe urna de vot cu alta mai mare… În Portugalia, la mijlocul zilei, numărul alegătorilor îl depăşise dublu pe cel înregistrat în 2009. La cele patru secţii, votaseră 2200 de persoane, comparativ cu 1100 - la 29 iulie 2009. „Pe tot parcursul zilei, au aşteptat afară să voteze câte 50-70 de cetăţeni”, ne-a spus Valeriu Ostafi, preşedintele biroului electoral din Lisabona.

Mai rezervat cu TIMPUL a fost consulul RM la Madrid, Vladimir Ghileţchi, care a refuzat să ne răspundă, motivând că nu are asemenea instrucţiuni de la Externe… În schimb, o alegătoare, Alexandra Croitoru, ne-a asigurat că şi aici prezenţa la vot era mai mare, iar lumea stătea la coadă din hol până la etajul şapte. În ciuda poleiului, moldoveni din Irlanda au parcurs ieri câte 250 de km pentru a ajunge la secţia de votare din Dublin. De două ori mai mulţi alegători s-au înregistrat şi la Londra. Un număr-record de cetăţeni au venit să voteze la Viena, dar şi în România. Până şi la Tallinn, către ora 18.30, votaseră 32 de persoane, deşi la alte scrutine participaseră cel mult 24 de persoane, ne-a spus ambasadorul Victor Guzun. În SUA au fost deschise opt secţii de vot, iar în Canada - două. Potrivit ambasadorului Igor Munteanu, prezenţa alegătorilor era în creştere de dimineaţă, iar afară era „soare, un pic frig, dar destul de bine - stimulativ pentru gândirea la rece”.
 ------------------------------------------------------------------------------

La Paris, Padova, Verona şi Bologna au fost mai mulţi alegători, decât buletine de vot.

la secţiile de votare din Paris, Padova, Verona şi Bologna s-a prelungit programul cu două ore. Depăşiţi de numărul cetăţenilor moldoveni care voiau să voteze, membrii birourilor electorale au avut şi o altă problemă: buletinele de vot s-au terminat când la uşa secţiilor oamenii încă stăteau la coadă. Aşa că au improvizat o procedură care să le permită doritorilor să îşi exercite dreptul de vot.

Analistului politic Igor Boţan este de părere că aceste buletine improvizate vor fi invalidate.

Potrivit CEC, Curtea Constituţională va decide dacă buletinele de vot improvizate vor fi validate sau nu.
 ------------------------------------------------------------------------------

Secţia de votare din Roma, neîncăpătoare pentru cetăţenii Republicii Moldova.

La singura secţie de votare organizată la Roma pentru persoanele cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat 1.400 de persoane până la ora 15.00 /16.00 ora Moldovei/, potrivit declaraţiilor consilierului Constantin Burghiu.

Secţia de votare 322 de la Roma a fost organizată la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Italia şi s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru afluxul de moldoveni dornici să îşi exprime preferinţele politice. Singura condiţie pentru a-şi exercita dreptul civic era să se afla în posesia unui paşaport valabil, transmite Agerpres.
Din datele oferite de către consilierul de la Ambasada Republicii Moldova în Italia, Constantin Burghiu, zeci de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt în permanenţă în aşteptarea rândului, în faţa secţiei de votare.
Oficial, în Italia se află 90.000 de cetăţeni din Republica Moldova. Pentru ei au fost organizate 16 secţii de votare la Roma, Ancona, Perugia, Napoli, Bologna, Padova, Mestre, Torino, Verona, Parma, Milano, Trento, Brescia, Treviso, Bergamo şi Faenza.

 -------------------------------------------------------------------

Cât de constituţionale sunt cele 919 voturi pe foi A4.


Numărul moldovenilor aflaţi peste hotare care s-au prezentat ieri la urnele de vot a constituit un record pentru ţara noastră. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), la birourile electorale, deschise în afara R. Moldova, s-au prezentat 65.200 de cetăţeni cu drept de vot. Acest lucru a generat o altă premieră.
Interesul moldovenilor pentru alegerile parlamentare de duminică a depăşit aşteptările autorităţilor, la secţiile de votare din Italia, România, Rusia sau Portugalia formându-se cozi imense. Drept rezultat, la unele birouri electorale s-au terminat buletinele de vot, deşi sute de oameni mai aşteptau afară în intenţia de a-şi exercita dreptul constituţional. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Iurie Ciocan, secretarul CEC, a caracterizat această situaţie în felul următor: „Noi am căzut în plasa propriului succes, adică am reuşit să convingem un număr extrem de mare de alegători să voteze”. Pentru a asigura dreptul tuturor la alegere, CEC a adoptat o decizia prin care a permis utilizarea unor foi A4 cu titlu de buletin de vot. De acest gen de buletin au beneficiat 919 de cetăţeni ai RM. În opinia lui Ciocan, voturile de pe foile A4 nu sunt în măsură să schimbe rezultatele finale ale alegerilor, iar valabilitatea acestora va fi decisă de către Curtea Constituţională.
Contactat de TIMPUL, Alexandru Arseni, doctor în drept constituţional, ne-a spus că „dacă pornim de la prevederea constituţională - dreptul de vot a cetăţeanului - , atunci aceste abateri, care s-au făcut cu consimţământul CEC, dar nu la decizia secţiilor de votare, pot fi acceptate ca valabile.” Arseni consideră însă că, ţinând cont de actuala componenţă a Curţii Constituţionale, membrii căreia „sunt cam rătăcitori”, este greu de presupus ce va decide instanţa referitor la voturile de pe A4.
Întrebat de reporterul de la TIMPUL de ce la unele secţii de votare au fost expediate mai puţine buletine decât au fost solicitate (exemplul Padovei), Iurie Ciocan a declarat următoarele: „Articolul 39 din Codul Electoral prevede că pentru un birou electoral nu pot fi eliberate mai mult de 3000 de buletine. Dacă sunt mai mulţi cetăţeni, atunci trebuie să fie deschise mai multe birouri electorale”.
Amintim că la secţiile din străinătate au fost trimise 136 mii de buletine de vot. La patru birouri electorale (Paris, Padova, Moscova şi Roma) acestea nu au fost suficiente.

Un articol de: Ion Surd