DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.com



PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

martedì 17 febbraio 2009

OSSERVATORIO ROMANO SULLE MIGRAZIONE

Interviu realizat cu Franco Pittau şi Ginevra Demaio, coordonatori ai volumului „Osservatorio Romano sulle Migrazioni” (Observatorul Roman cu privire la Migraţiune), publicat de Centrul de Studii IDOS din Italia. În premieră, raportul din anul curent include un capitol dedicat cetăţenilor moldoveni care se află în Italia, realizat în colaborare cu un jurnalist de la ziarul FLUX, Ecaterina Deleu.

Cetăţenii moldoveni - cei mai defavorizaţi în obţinerea vizei.
- Noutăţile sunt diferite. În primul rând, creşterea numerică a celei de a doua generaţii de imigranţi, adică a copiilor născuţi în Italia din părinţi imigranţi. Aceştia păstrează, conform legilor italiene, cetăţenia ţării de origine a părinţilor. Un alt capitol a fost dedicat cetăţenilor moldoveni care trăiesc la Roma. Ei rezultă a fi printre cei mai defavorizaţi în obţinerea vizei, neavând până nu demult, la Chişinău, o ambasadă italiană. Potrivit arhivelor ISTAT (Institutul de Statistică al Italiei), în Provincia Roma se află legal peste 5.913 moldoveni, iar în Provincia Lazio 7.245 (în Italia numărul lor depăşeşte 68.591). Deşi se află pe locul XI după numărul de străini în această regiune, în primării ca Pomezia şi Monterotondo sunt pe locul IV. Peste 3.816 moldoveni au un loc stabil de muncă în regiune, 53 la sută fiind femei (2.026). Dintre moldoveni, 69,7 la sută muncesc în domeniul serviciilor şi 27,4 la sută – în industrie. Camera de Comerţ a înregistrat 134 de cetăţeni moldoveni (82,1 la sută bărbaţi) care şi-au deschis propriile afaceri în Roma. În universităţile din Roma studiază 76 de studenţi basarabeni, iar 1.302 elevi – în şcolile din Provincie.

Condiţiile imigranţilor moldoveni la Roma.
Pentru a cunoaşte punctul de vedere al imigranţilor moldoveni, am publicat un sondaj cu genericul „Condiţiile imigranţilor moldoveni la Roma”, cu mărturiile a 30 de imigranţi moldoveni - mediatori culturali, preoţi, membri ai asociaţiilor etc
La lansarea cărţii au fost prezente şi două tinere basarabence, din partea asociaţiilor cetăţenilor moldoveni din Italia, care au participat la sondajul de referinţă publicat în cadrul capitolului despre imigranţii basarabeni.
Profesoara de limbă română Tatiana Tocarciuc, mediator cultural (Asociaţia Doina), a spus că a fost o reuniune „impresionantă şi emoţionantă”. „Mi-a făcut plăcere să văd un capitol dedicat comunităţii noastre. A fost o prezenţă uimitoare de această dată, cu toate că momentul este destul de „fragil” în această perioadă pentru imigranţi, a spus Tatiana Tocarciuc.
La rândul său, preşedinta Asociaţiei „Assomoldave”, Tatiana Nogailic, a confirmat că sala era arhiplină, mulţi stăteau în coridor, în picioare, şi priveau la monitor ceea ce se petrecea în sală. Ea a remarcat că, spre deosebire de anul trecut, anul acesta în sală erau multe tinere din Est.
http://www.flux.md/