1. Mai întâi să ne clarificăm cu termenul de recrut.
Iată ce spune Legea Nr. 968 din 17.03.1992 despre obligațiunea militară și serviciul militar al cetățenilor Republicii Moldova:
Cetăţenii Republicii Moldova de sex masculin care au atins vârsta de 16 ani urmează să fie trecuţi în evidenţa militară în organele locale de conducere militară de la domiciliu. Din momentul trecerii în evidenţă militară ei devinrecruţi. Astfel, ei primesc un document, care certifică aptitudinea lor pentru serviciul militar, lămuriri privind drepturile şi obligaţiile lor, regulile de evidenţă militară şi modul de satisfacere a obligaţiunii militare.
2. Când are loc încorporarea?
Cetățenii Republicii Moldova de sex masculin care au împlinit 18 ani urmează să fie încorporaţi în serviciul militar în termen sau pentru pregătire militară obligatorie.
Încorporarea se face de două ori pe an: în mai-iunie şi în noiembrie-decembrie.
Cetăţenii care, după starea sănătăţii, sunt apţi pentru serviciul militar în timp de pace şi în timp de război se încorporează în serviciul militar în termen (18 luni).
Cetăţenii care, după starea sănătăţii, sunt apţi pentru serviciul militar în timp de pace şi în timp de război, dar care refuză să satisfacă serviciul militar din convingeri religioase şi pacifiste, sunt obligaţi să facă serviciul de alternativă (catedrele militare din cadrul instituțiilor superioare de învățământ).
Cetăţenii care au absolvit instituţii de învăţămînt superior se încorporează pentru pregătire militară obligatorie (3 luni).
3. Care este limita vârstei de încorporare?
Recruţii care nu au dreptul la amânarea încorporării şi nici temeiuri pentru a fi scutiți de încorporare, trebuie să fie încorporaţi până la împlinirea vârstei de 27 de ani.
4. Cine are dreptul de scutire de la încorporarea în serviciul militar?
De încorporare în serviciul militar în termen se scutesc cetăţenii care:
Sunt recunoscuţi, după starea sănătăţii, inapţi pentru serviciul militar în timp de pace.
Au absolvit instituţii de învăţământ superior.
Nu au fost recrutaţi în serviciul militar în termen până la împlinirea vârstei de 27 de ani.
Satisfac serviciul de alternativă, serviciul militar prin contract sau serviciul în sistemul penitenciar al Ministerului Justiţiei.
Sunt domiciliaţi permanent în străinatate.
Au fraţi ce au decedat în timpul satisfacerii serviciului militar în termen. Este scutit următorul frate care ar urma să fie încorporat, însă asemenea recruți pot să nu exercite acest drept.
Prin decizia instanţei judecătoreşti sunt condamnaţi la pedeapsă privativă de libertate, condamnaţi cu suspendarea pedepsei şi eliberaţi în mod condiţional din locurile de detenţiune urmând să fie plasaţi în mod obligatoriu în câmpul muncii.
Au rang religios.
De încorporare pentru pregătire militară obligatorie se scutesc cetăţenii care:
Sunt recunoscuţi, după starea sănătăţii, ca inapţi pentru serviciul militar în timp de război şi scoşi din evidenţă militară.
Satisfac serviciul de alternativă sau serviciul militar prin contract.
Sunt domiciliaţi permanent în străinătate.
Au rang religios.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații, vă sugerăm să citiți integral Legea menționată mai sus, accesând ACEST LINK. De asemenea, consultați paginaMinisterului Apărării al Republicii Moldova. Sursa: NEXUS.MD