OSPITI DI LABOR TV
giovedì 5 giugno 2014
ATENTIE DIASPORA!
150 DE DELEGAȚI SUNT AȘTEPTAȚI LA AL VI-LEA CONGRES
AL DIASPOREI REPUBLICII MOLDOVA
5 IUNIE 2014, CHIȘINĂU - Biroul pentru relații cu diaspora (BRD), în numele Guvernului Republicii Moldova, invită cetățenii moldoveni stabiliți în străinătate să participe în perioada 1-3 septembrie 2014, la Congresul VI al Diasporei. Pentru aceasta, cei interesați vor completa un formular de participare până pe 15 iunie 2014. La Congres sunt așteptați să participe circa 150 de delegați și observatori din peste 20 de țări ale lumii.Scopul organizării Congresului este valorificarea continuă a comunicării dintre Diaspora și Guvern pentru asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova și creșterii mutuale a beneficiilor atât pentru diasporă, cât și pentru țară.Rezultatele scontate ale Congresului țin mai ales de intensificarea cooperării dintre Guvern și diaspora, evaluarea obiectivă a măsurilor deja implementate, identificarea priorităților de acțiune pentru următorii ani și construirea unei platforme de comunicare permanentă între Guvern și diaspora. Republica Moldova a organizat deja 5 Congrese ale persoanelor originare din Republica Moldova domiciliate peste hotare. Devenind deja o platformă tradițională, Congresul diasporei este prevăzut și în documentele strategice cum ar fi Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2014.
Congresul VI al Diasporei va găzdui reprezentanți ai asociațiilor, ai comunităților/grupurilor de inițiativă non-formale, candidați neafiliați asociațiilor/comunităților, persoane care au demonstrat interes pentru dezvoltarea țării sau/și cetățenii din Republica Moldova sau din diaspora, prin proiecte și programe concrete implementate. Persoanele care nu fac parte din nicio asociație sau comunitate vor avea cota-parte de 10% din numărul total de participanți (15 persoane). La Congres vor putea fi prezenți Observatori, care nu vor avea dreptul de vot, dar care, în limita locurilor disponibile în sală, vor putea asista la lucrări.
Temele principale ale Congresului sunt politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei. În mod particular vor fi abordate realizările, lacunele și planurile de acțiuni din viitor pentru protejarea drepturilor lucrătorilor migranți, promovarea culturii naționale, politicile de reintegrare a migranților reîntorși, aspecte de migrație și dezvoltare, dar și alte subiecte de interes mutual al diasporei și al Guvernului. În perioada următoare vor continua consultările cu diaspora și instituțiile publice, dar și cu partenerii internaționali cointeresați pentru a finaliza agenda Congresului.
La congres, în premieră, vor fi incluse elemente inovative propuse de diasporă, precum recepțiile serale de tip „fringe congress”.
Totodată, la Congres va fi prezentată pentru consultare largă prima versiune a textului Strategiei Guvernului Republicii Moldova cu privire la diaspora - ”Diaspora 2025”. Între timp vor fi create grupuri de lucru pentru dezvoltarea strategiei, cu implicarea diasporei, instituțiilor publice, instituțiilor internaționale și a altor subiecți cointeresați.
Cheltuielile de participare la Congres vor fi suportate parțial de către Guvernul Republicii Moldova, parteneri internaționali și participanți. Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) va avea rolul de organizator al Congresului VI al diasporei. Congresul este organizat cu susținerea Organizației Internaționale pentru Migrație, UN Women Moldova, în colaborare cu instituțiile desemnate ca fiind responsabile pentru politici cu diaspora prin Dispoziția 58-D a Prim-Ministrului (07.06.2013). BRD invită alți parteneri interesați să se implice în organizarea și desfășurarea Congresului.
Congresele Diasporei sunt organizate în Republica Moldova o dată la doi ani.
Formularul de înregistrare este disponibil la: