DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.com



PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

lunedì 23 maggio 2011

DE LA BOSCHETAR LA OM DE AFACERI.

Cu niște ani în urmă, când abia venise în Italia, Maria Oglindă dormea prin tufari. Nu avea nimic. Nici casă, nici masă. A început de la zero. Azi, însă, este un prosper om de afaceri, proprietara unui magazin de rochii de mireasă în zona Veneției.
Lăsase acasă, atunci, cu 10 ani în urmă, când părăsise Moldova și satul natal Colonița, un magazin alimentar și o brutărie. Afacerea nu mai mergea, a dat faliment. Au hotărât să-și dea o șansă emigrând în Italia. Au plecat cu toată familia, ea, soțul, feciorul, pe atunci student în anul doi la Școala Muzicală „Ștefan Neaga” din Chișinău. A rămas acasă cu bunicii doar fiica mai mică, care avea 15 ani.
Ajunși în peninsulă cu multe peripeții, au trebuit să înfrunte o dură realitate. După zbuciumul zilei în căutarea unui cât de mic câștig, și după ce-și potoleau foamea cu resturi de fructe și legume din lăzile de gunoi ale supermercatelor, urmau să doarmă prin clădiri părăsite, pe sub poduri, pe cartoane. Se ghemuiau unul lângă altul ca să nu înghețe de frig. Odată, în casa abandonată unde se aciuase, a izbucnit un incendiu. Au venit aproape imediat pompierii și au început să strige, întrebând dacă nu se află cineva acolo. S-au temut să răspundă și s-au temut să iasă, căci erau clandestini, nu aveau acte și riscau expulzarea. Au înghițit atâta fum, că l-au simțit multă vreme după aceea, ca un nod în gât... Dar situația s-a schimbat cu încetul în bine.
La început și-a găsit de lucru ea, la „fix”. A muncit din greu, dar s-a străduit din toate puterile ca patronul să fie mulțumit de munca ei. Apoi și-au găsit de lucru soțul și feciorul. După alți câțiva ani li s-a alăturat și fiica. Apoi nora. Iar unde-s mulți, puterea crește. Și în felul acesta veniturile familiei le-au permis să viseze un pic. Dar dacă deschidem o afacere proprie, a noastră? Zis și făcut.

Și deoarece Maria Oglindă lucrase în Moldova în sectorul textil, s-a hotărât să confecționeze și să vândă rochii de mireasă. Le-a mers! Și s-au extins, încercând să ofere un pachet întreg de servicii. Oferă sălile de banchet gata împodobite cu aranjamente florale, arcade din baloane cu heliu, havuzuri de ciocolată, mese aranjate. La care mai adaugă apoi grupul de dans folcloric, servicii fotografice și tot ce mai trebuie pentru ca omul venit la o petrecere să se simtă bine.
·         -Care este secretul succesului dumneavoastră, o întreb pe doamna Oglindă în timp ce ea îmi arată o minunată rochie presărată cu bijuterii Swarovski.
·         -Am învins pentru că nu am avut frică să ne punem în propriu și să muncim pentru noi. Dar nu există succese ușoare. Avem în realizare peste 30 de modele de rochii de mireasă. Toate sunt creațiile noastre originale, nu sunt copiate de nicăieri. Lucrăm cu clienții și ne străduim să le satisfacem întocmai gusturile.
·         -Și care vă sunt clienții?
·         -Moldoveni de ai noștri în primul rând, apoi români, ruși, ucraineni. Și italieni.
·         -Doamnă Maria, odată ce ați ajuns la aceste mari realizări, mai reușiți să visați la ceva, mai aveți și alte planuri de viitor?
·         -Da, visăm să deschidem un restaurant mare în stil tradițional, în care pământenii noștri s-ar simți cu adevărat ca acasă.
Am urat familiei Oglindă un călduros la mai mult și la mai mare și am plecat acasă cu convingerea că conaționalii noștri au cu ce să se mândrească.

 Info:
Salon de mariaj: "Nunta de Vis".

Servicii :
Rochii de mireasă .Rochii de seara.
Katering.Fontan din ciocolata.Decorare cu fructe. Torta.
Decorăm săli pentru diferite evenimente festive: nunţi, botezuri, cumatrii, zile de nastere. Balonase de sapun. Decoram Biserica cu flori.
Show şi programe distractive. Dansatori si muzicanti .
Accesorii: buchete, prosoape traditionale, pahare, osulete, pernute pentru inele, luminari.
Servicii de transport: oferim trăsură cu cai.


FOTO:
https://picasaweb.google.com/assomoldave/MARIA_OGLINDA

VIDEO:
http://www.youtube.com/user/ASSOMOLDAVE?feature=mhum#p/u/7/USVIzgCz-jE

Date de contact:

Maria Oglinda
tel: 3202475788                                                                            
Indirizzo: via Miranese 323
Località: 30174 Chirinago (Ve)                                                 
http://www.nuntadevis.it


----------------------------------------------

Moldovenii la Sarbatoarea Popoarelor 2011_Roma_Italia.

Festivalul popoarelor -"O zi fără frontiere" la Roma .

Pe  8 mai a avut loc a  20-a ediţie "Festivalul Popoarelor" .
Un eveniment tradiţional organizat de Dioceza din Roma şi Preoţii  Scalabrini în Piazza San Giovanni în Laterano. "O zi fără frontiere" acesta este sloganul ales pentru 2011.

Duminică Piața San Giovani, inima oraşului Roma a bătut mai tare ca niciodată, căci eram prezenţi în piaţă reprezentanţi a 35 de comunităţi etnice din capitală şi diverse organizaţii de voluntariat şi care activează în favoarea migranţilor.
Un eveniment care a unit sub umbrela sa, copii şi părinţi, prieteni, şi zeci de oaspeţi ai capitalei, reuniţi în numeroasele activităţi pregătite de organizatori.
Dis-de-dimineaţă, zeci de tineri voluntari, selectaţi pe sprânceană au început amenajrea corturilor şi au transformat spre amiază Piaţa San Giovani .
 
"O zi fără frontiere", sloganul ales pentru 2011

Programul zilei a inclus concerte, dezbateri în ce priveste migraţia, expoziţii, mâncare tradiţională  şi jocuri pentru copii. Acestea au fost doar câteva din elementele care au înfrumusețat sărbătoarea. 
La deschiderea oficială a evenimentului corturile comunităţilor au fost vizitate de către Preşedintele Provinciei din Roma,  Nicola Zingaretti, care a fost  însoţit de părintele  Gaetano Saracino, unul dintre promotorii evenimentului.  S-a oprit şi la cortul nostru , a discutat despre prezenţa moldovenilor în Italia şi anume în zona Lazio-Roma. "Este o petrecere minunată şi o posibilitate de a înţelege realitatea migranţilor din Roma, de a cunoaşte cultura şi traditiile lor ”,  a spus  Zingaretti .
Activităţile ulterioare au marcat o duminică frumoasă . Corturile  celor 35 de etnii din  Roma  au oferit o informaţie amplă despre activităţile care le realizează, cultură şi tradiţiile lor. Deliciile culinare ale moldovenilor au impresionat multă lume. Nu au fost lipsit sarmalele cu frunză de viţă-de-vie şi plăcintele cu brânză şi mărar, care au fost pregătite cu mare dragoste de către reprezentanţii comunităţii noastre de aici de la Roma, şi anume voluntarii Larisa Bînzar, Emilia Gramatic, Ala Serebrean, Anastasia Gancian, Lidia Bolfosu şi Valentina Scafari. De asemenea în cortul RM au fost expuse obiecte din ceramică tradiţionale, butoiaşele, strugurii de poamă, icoane , covoare, prosoape , dulciuri şi desigur  informaţie utilă pentru conaţionalii noştri.

Basarabenii au uimit Roma…

La realizarea programului cultural din anul acesta au luat parte şi copiii noştri -generaţia a doua de emigranţi, care au urcat pe scenă cu mândrie pentru ţara lor de origine. Copiii noştri au dus drapelul, prosopul cu colac, ne-au reprezentat tradiţia.
Basarabenii s-au prezentat cu două  melodii  interpretate de Isabelle Haile, o tânără basarabeancă talentată, care studiază în anul trei la liceul ştiinţific "Francesco D'Assisi" şi este studentă şi la Academia Natională “Santa Cecilia”. Isabelle mai face parte şi din corul ARAMUS de pe lângă biserica „ Santa Maria degli Angeli e dei Martiri” din Roma. Isabelle a emoţionat tot publicul cu melorda Lie Ciocirlie iar  piesa   „Dă,Doamne , la om noroc”  de Zinaida Julea a reuşit să-i facă pe toţi spectatorii să se prindă într-o horă moldovenească.  Era impresionant să  vezi cum  lumea aceea multicoloră, persoane de diferite vârste, religii şi culturi joacă o horă din  Moldova.  A fost prezentă şi Ambasada Republicii Moldova de la Roma. Toţi au rămas încântaţi de lucrările manuale în special iconiţe în lemn realizate de  preotul Anatolie Gîrbu din satul Revaca, care de nenumărate ori şi-a expus lucrările la Roma. Şi Rodica Druţă  şi-a expus lucrările. Ea învaţă la Facultatea de Arte plastice, decorative și design a Universității „George Enescu”. Pe lângă tablouri, mai pictează și icoane pe lemn. A deprins meșteșugul de la maestrul său Gheorghe Scutaru, un cunoscut pictor ieșean.
 
Participarea Republicii Moldova la „Festa dei Popoli” a fost asigurată de câteva asociaţii de basarabeni aflaţi în Italia
care activeaza aici la Roma: „A.N.I.M.I”, „Assomoldave”, "Dacia”, „Gazeta Basarabiei” şi  „Doina”.
Se aduc mulţumiri conaţionalilor noştri care au contribuit  cu ajutorul lor:  Aurica Danalache, Liuba Zavatin , Liliana Verlan, Victor şi Elena Druţă, Mihail Buruianov, Stela Balan, Jana Renita, s.a.

VIDEO:

http://www.youtube.com/user/ASSOMOLDAVE#p/u/0/xdFbuhx4shM

FOTO:

https://picasaweb.google.com/assomoldave/FESTA_POPOLI_2011

BLOG:


http://festa-popoli-casa-mare-moldova.blogspot.com