Întoarcerea fiilor risipitori via București.
Venirea acasă în vacanţă pentru unii din moldovenii plecaţi la muncă peste hotarele ţării este curată aventură. Ca să economisească pe biletele de zbor, chiar şi cei stabiliţi la distanţe mai mari urcă la autobuz, cu toate că-şi vor irosi zile bune din concediu. Sau vin cu propriul automobil, aşa cum au făcut anul trecut Valeriu Ticu şi familia sa stabiliţi în Portugalia, la aproximativ 5000 de km de Moldova. Economisind cam 1500 de euro.
Valeriu Ticu: „De cîte ori am plecat vara acasă am ajuns la 600 de euro pentru o persoană dus-întors. Şi iată noi sîntem 4 membri ai familiei şi vă daţi seama că este costisitor. Cu toate că sîntem în Europa, dar sînt cheltuieli pe care le suportăm zi de zi şi atunci mulţi refuză să meargă acasă să zicem aşa pentru a-şi rezolva situaţia aici. Merg o dată în doi ani, o dată în trei ani. Cunosc moldoveni care deja nu au fost cinci ani acasă. Sînt promoţii unde putem pleca din Portugalia în Italia cu 40 de euro. De ce n-ar fi aşa şi acasă? Bine, eu nu vorbesc de 40 de euro, dar un preţ mai accesibil şi nouă.”
Altora le este mai la îndemînă să zboare la Bucureşti, ca să evite preţul mare pentru o călătorie cu avionul direct la Chişinău. Şi tot aşa să se întoarcă după ce vacanţa va fi luat sfîrşit. Ion Ciobanu stabilit în Franţa a încercat să mă convingă că oricîte incoveniente ar avea, această modalitate de-a ajunge acasă e cea mai populară printre moldoveni, pentru că ai putea economisi uneori chiar mai mult de jumătate de preţ, cu o condiţie însă: „Am venit şi cu o sută (de euro) într-o perioadă chiar, dus-întors. Pînă la Bucureşti şi de acolo cu autocarul pînă la Chişinău. Trebuie să fii în top cu tehnologiile. Totul se petrece pe internet, trebuie să ai cont bancar, trebuie să te descurci cum să rezervezi un bilet, că aşa m-au mai rugat pe mine alţii să le rezerv. Dar nu toţi dispun de un cont bancar, nu toţi se descurcă să rezerveze on-line că-i trei-patru etape totuşi şi uneori e o problemă informatică, adică ceva nu-i bine. ”
„Una e să treci vama în România şi alta e masacrul moral să treci vama prin Transnistria”
De această oportunitate se pot bucura însă nu toţi moldovenii, ci doar acei care deţin paşapoarte româneşti, sau au vize pentru ţara vecină. Dacă nu, ca să ia un avion mai ieftin, moldovenii sînt nevoiţi să facă un drum pînă la Kiev sau Odesa. Cu Aliona care a călătorit în mai multe ţări am vorbit recent la Chişinău, după ce s-a întors din Grecia:„Una e să treci vama în România şi alta e groază ca să treci vama prin Transnistria. Acolo-i masacru la propriu, masacru moral ceea ce fac vameşii din Transnistria şi mai ales dacă ştiu că pleci peste hotare. Cu orice preţ te scot, pentru că ei văd viza şi atunci te scot din autobuz şi atunci se încep persecuţiile la propriu: unde te duci, da ce să faci, da de ce te duci. Deci asta-i o modalitate de-a face bani pentru cei din Transnistria. ”
În Italia au permis de şedere 105 000 de moldoveni, mulţi dintre care ar lua avionul de cel puţin două ori pe an dacă companiile low cost, cele care operează cu preţuri mici, ar fi lăsate să intre şi pe piaţa din Moldova, spune Tatiana Nogailîc, preşedinta unei asociaţii de moldoveni de la Roma.
Tatiana Nogailîc: „Ceea ce-i ruşinos cum se întîmplă că anume înainte de sărbători ridică preţurile. Nu-i logic, nu-i normal. Noi cînd venim acasă doar lăsăm bani în ţară. De ce nu se gîndesc ei la noi deloc? Ca să ne faciliteze ca să venim mai des acasă, să-şi vadă mamele copiii. Am atrage investiţii, pentru că eu lucrez cu oameni de afaceri, aici în Italia, ei acuma cînd au văzut că vor să vină, noi în mai venim acasă cu trei oameni de afaceri, cînd au văzut cît costă biletele au zis că vor să închidă tot la Moldova şi să lase baltă.”
Argumentele invocate de funcţionari sînt mai puţin înţelese de moldovenii cu care am discutat. Ei consideră că au dreptul ca şi cetăţenii altor state vecine să poată zbura la preţuri rezonabile de la ei de acasă, fără să caute căi ocolitoare pentru a economisi.