DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.com



PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

sabato 29 maggio 2010



INTILNIREA COMUNITATII  MOLDAVE CU  PRES. MIHAI GHIMPU


ROMA  23 /05/10

Mà limitez sa và segnalez citeva probleme care cred cà merità atentia autoritàtilor noastre si ar putea usura suferintele migrantilor.
BILETELE LA AVION.

Noi cu totii stim ca strazile si caile feroviare pentru a face cale spre casa nu sunt adeguate, si suntem costrinsi sa luam avionul spre Moldova, dar preturile sunt foarte inalte.

Este deci necesar de a liberalizza spatiul aerian a Moldovei la acel european pentru a obtine:

 1) preturi reduse pentru bilete in favoarea emigrantilor,

2) pentru agevolarea investittilor industriale  si a impreselor europee,

3) sviluparea turismului,

4) Cresterea numàrului de pasageri pentru beneficiul di Air Moldova, care astàzi traeste de un monopol limitat pe spinarea muncitorilor dupa hotare.
E totusi ridicol sa stiti, ca in prema sarbatorilor , cind majoritatea din noi au vacante si merg spre casa, preturile se ridica. A reduce din pret moldovenilor care muncesc dupa hotare ar fi un minim care Tara ar putea face pentru a revedea mai des famiile noastre. Aceasta  reducere ar ajunge tot la familiile noastre care mentin inalt consumul moldovenilor, si ar fi o recunostinta in favoarea cui sustine economia cu rimetentile in valuta.


BRI (Biroul relatiilor interetnice).

Migrazia a devenit un fenomen de masa pentru Moldova. Diaspora are nevoe de o Agentie de Stat pentru protectia migrantilor. Cit priveste BRI stim cu totii cind si pentru ce a fost deschis si care a fost scopul final. E evident ca acest Birou nu funtioneaza, de-acea  aducem un apel specific Guvernului in ce priveste  deschiderea  unei Agentie de Stat , s-au crearea unei institutii specifice specializata in problematica migrantilor si care ar fi de dorit sa coordineze, sa mentina  legatura  cu toata diaspora.


BANCA.

In Italia in cas de faliment bancar,  depositul  este  garantat din parte guvernului pina la 100.000 € pentru fiecare cetatean. Multi din noi nu trimitem banii acasa, ii  pastram in bancile italiene. Aceasta inseamna ca noi cu banii nostri financiam intreprinderele italiene nu ale noastre din Moldova, fiindca aici in banci banii nostri sunt asigurati. In Moldova acesti bani preponderent sunt  folositi majoritatea  in consum.  Dorim ca in Moldova sa fie posibilitatea de a deposita banii la BANCA fara riscul de-ai perde (in cas ca banca da faliment) cum deja s-a intimplat.
Cerem ca Guvernul  sa faca o regula la nivelul Comunitatii europene pentru a tutela clientii.


INVESTITII.

Moldova  are nevoe de investitii in mediul rural, in agricoltura, fiindca este un domeniu practic neacoperit dar de mare perspectiva pe viitor. Aici rolul moldovenilor de peste hotare poate fi decisiv, mai ales in situatia de post-crisa, fiindca noi ne intoarcem acasa cu cunostinte noi  acumulate  aici de ani de zile. Fiindca aici traim intru’un ambient democrat, economia de piata funzionala si sigur pentru a deschide o afacere  de investire eficienta  in Moldova avem nevoe de  un sistem fiscal atractiv, sa fie redusa burocratia si coruptia din tara.

Implementarea acestor idei de afaceri  din sectorul agrar, ar  contribui la combaterea efectelor saraciei si la dezvoltarea economica a zonelor rurale. E necesar de dezvoltat, sustinut si promovat initiativele moldovenilor  care se orienteaza spre complexul agroindustrial focalizat in zonele rurale, si cit mai mult suport din partea statului .
In ce priveste investitiile italienilor, e necesar sa fie ristructurate infrastructurile noastre , cu mar fi strazile si  aprovisionarea  cu apa a centrelor rurale .
T. Nogailic
Ma bucura faptul ca deja ceva se misca la Chisinau:

http://m.protv.md/stiri/politic/guvernul-va-crea-o-agentie-pentru-moldovenii-din-strainatate.html



Guvernul urmeaza sa creeze o agentie pentru moldovenii din strainatate. Propunerea a venit astazi de la ministrul Justitiei, care spune ca astfel autoritatile vor putea cunoaste mai bine problemele conationalilor nostri aflati peste hotare.
Totodata, autoritatile au de gand sa impuna parintii care pleaca peste hotare sa prezinte dovezi ca au lasat copiii pe maini bune. Agentia nu are inca un nume si deocamdata nu s-a stabilit cum exact va functiona. Prim-ministrul sustine ca aceasta va administra un fond de 2 de mln de euro oferit de Comisia Europeana pentru proiecte de mobilitate.
Totodata, la sedinta de astazi a comisiei pentru protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati peste hotare, autoritatile au propus ca fiecare parinte care iese din tara sa fie obligat sa prezinte la vama un document prin care confirma ca a lasat copiii in grija cuiva.
Totodata, fondul natiunilor unite pentru copii a propus ca in scoli sa fie reintrodusa disciplina deprinderi de viata, care a fost scoasa cu scandal din program.
Planul national de masuri pentru copiii ramasi fara grija parinteasca urmeaza sa fie definitivat si aprobat de guvern saptamana viitoare. Comisia guvernamentala pentru protectia acestor copii a fost creata la aproximativ o luna dupa ce PRO TV a lansat campania “Vreau parintii acasa.”  http://m.protv.md/copii_parinti.php


Foto:   de la intrunirea cu M.Ghimpu Roma_23_05_2010
http://picasaweb.google.it/assomoldave/MIHAI_GHIMPU_ROMA230510