DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave

DONA IL 5 per MILLE a AssoMoldave
codice fiscale 97348130580
Un om informat este protejat!

"AssoMoldave"

CV di "AssoMoldave"

CINE SUNTEM?


CHI SIAMO?

http://asomoldave.blogspot.com



PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".

PROGETTO: "MOLDAVI IN ITALIA".
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/ghid_2_pentru_migrantii_moldoveni_italia

MOLDOVENI IN ITALIA. III editie.

MOLDOVENI IN ITALIA.  III editie.
Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor în Italia. Acest Ghid poate fi descarcat aici:http://issuu.com/tatiananogailic/docs/guida_2014_assomoldave

OSPITI DI LABOR TV

martedì 30 novembre 2010


Permesso di soggiorno CE di lungo periodo: on line le istanze e le convocazioni per effettuare il test di italiano.

Dal 9 dicembre gli stranieri richiedenti dovranno fare domanda su www.testitaliano.interno.it. Le prefetture gestiranno il procedimento e invieranno i risultati alle questure

Il dipartimento per le libertà civili e l'immigrazione del ministero dell'Interno ha messo a punto la procedura informatica che dal 9 dicembre consentirà la gestione delle domande per la partecipazione al test di conoscenza della lingua italiana che dovranno sostenere gli stranieri che intendono richiedere il permesso di soggiorno CE per soggiornanti di lungo periodo.

Da quella data infatti, in contemporanea con l'entrata in vigore del decreto 4 giugno 2010 che disciplina le modalità di effettuazione del test, il cittadino straniero interessato dovrà inoltrare per via telematica alla prefettura della provincia dove ha il domicilio la domanda di svolgimento del test, collegandosi al sito www.testitaliano.interno.it e compilando il modulo di domanda.

Le modalità di inoltro delle domande, di gestione del procedimento e uso dell'applicativo nonché di svolgimento del test di italiano sono indicate dal dipartimento nella circolare della direzione centrale per le politiche dell'immigrazione e dell'asilo n. 7589 del 16 novembre 2010.

Questo in sintesi il procedimento: l'istanza presentata on line viene acquisita dal sistema e trasferita alla prefettura competente. Se la domanda risulta regolare, la prefettura convoca il richiedente entro 60 giorni dall'istanza, sempre per via telematica, indicando giorno, ora e luogo del test. In caso di irregolarità o mancanza di requisiti il sistema genera automaticamente e invia al richiedente una comunicazione con l'indicazione dei requisiti mancanti per consentire la rettifica delle informazioni.

Il richiedente che compila e inoltra la domanda ha a disposizione un servizio di assistenza (help-desk) che può contattare tramite un indirizzo e-mail indicato www.testitaliano.interno.it.

Il risultato del test, consultabile da parte del richiedente su www.testitaliano.interno.it, viene inserito nel sistema a cura della prefettura competente, che lo mette a disposizione attraverso web service alla questura per le verifiche finalizzate al rilascio del permesso di soggiorno di lungo periodo.

lunedì 29 novembre 2010

MOLDOVENII DIN ROMA.

UNITI , CU RABDARE , SUB PLOAEA - 4 ORE IN SIR  AU ASTEPTAT CA SA-SI INDEPLINEASCA DATORIA.

AICI FOTO: 

http://picasaweb.google.com/assomoldave/Alegeri_2010_ROMA

http://www.europalibera.org/content/article/2233068.html

Video, interviuri sunt in curs de elaborare.

 -----------------------------

 1. ANCONA        639
 2. BERGAMO     393
 3. BRESCIA     1978
 4. BOLOGNA   2698
 5. FAENZA         892
 6. MESTRE      2719
 7. MILANO        2259
 8. NAPOLI           247
 9. PADOVA      3217
10.PARMA        2976
11.PERUGIA       584
12.ROMA           3074
13TORINO         2106
14.TRENTO         918
15.TREVISO      1688
16.VERONA      2135
Total Italia            28.523 ......29.000
Total Diaspora    57.000

 -------------------------------------------------

Pe ploaie, zăpadă sau polei, moldovenii au votat schimbarea.


Alegătorii noştri din străinătate au bătut toate recordurile, epuizând buletinele de vot şi umplând urnele

Moldovenii de peste hotare au înregistrat ieri o prezenţă-record la alegeri. Chiar dacă la Dublin era polei, la Torino ningea, la Padova şi Roma ploua, ai noştri îşi aşteptau răbdători rândul (unii dintre ei cu pruncii în braţe) pentru a le da o şansă de a trăi mai bine părinţilor sau copiilor rămaşi singuri acasă… Spre finele zilei, la Moscova, Paris, Padova şi Bologna s-au epuizat buletinele de vot şi oamenii au votat pe foi A4. 
„Avem atâta lume - nici nu vă imaginaţi! Oamenii noştri sunt plini de înţelepciune”, ne-a spus Nicolae Nucă, consulul RM la Bologna. În ciuda condiţiilor climaterice nefavorabile, până la ora 15.00, numai în nordul Peninsulei votaseră circa 13 mii de persoane, pe când, la alegerile trecute, în toată Italia s-au înregistrat 9000 de electori. Potrivit consulului, la Padova, deşi ploua cu găleata, afară aşteptau să voteze vreo mie de persoane… La Torino, chiar de ningea, în prima jumătate a zilei votaseră 1500 de moldoveni, în comparaţie cu cei 588, care ieşiseră la ultimele alegeri. Până la aceeaşi oră, la Roma îşi exprimaseră votul 1450 de moldoveni, iar membrii biroului electoral de aici nici n-au reuşit să ia masa. „Rândul curge din zori şi suntem nevoiţi să lucrăm fără pauze”, a precizat ambasadorul Gheorghe Rusnac.

Şi mai greu le-a fost membrilor biroului electoral de la Paris, care n-au avut timp nici ca să vorbească cu noi. O reprezentantă a Ambasadei ne-a spus: „Prezenţa atât de masivă la vot ne depăşeşte. În jumătate de zi au votat 2000 de oameni, pe când, la 29 iulie 2009 am avut numai 1300 de alegători”. În Belgia, unde, de regulă, votează câte 400 de moldoveni, tot atâţia s-au prezentat la vot până la orele mesei. Ambasada a fost nevoită să schimbe urna de vot cu alta mai mare… În Portugalia, la mijlocul zilei, numărul alegătorilor îl depăşise dublu pe cel înregistrat în 2009. La cele patru secţii, votaseră 2200 de persoane, comparativ cu 1100 - la 29 iulie 2009. „Pe tot parcursul zilei, au aşteptat afară să voteze câte 50-70 de cetăţeni”, ne-a spus Valeriu Ostafi, preşedintele biroului electoral din Lisabona.

Mai rezervat cu TIMPUL a fost consulul RM la Madrid, Vladimir Ghileţchi, care a refuzat să ne răspundă, motivând că nu are asemenea instrucţiuni de la Externe… În schimb, o alegătoare, Alexandra Croitoru, ne-a asigurat că şi aici prezenţa la vot era mai mare, iar lumea stătea la coadă din hol până la etajul şapte. În ciuda poleiului, moldoveni din Irlanda au parcurs ieri câte 250 de km pentru a ajunge la secţia de votare din Dublin. De două ori mai mulţi alegători s-au înregistrat şi la Londra. Un număr-record de cetăţeni au venit să voteze la Viena, dar şi în România. Până şi la Tallinn, către ora 18.30, votaseră 32 de persoane, deşi la alte scrutine participaseră cel mult 24 de persoane, ne-a spus ambasadorul Victor Guzun. În SUA au fost deschise opt secţii de vot, iar în Canada - două. Potrivit ambasadorului Igor Munteanu, prezenţa alegătorilor era în creştere de dimineaţă, iar afară era „soare, un pic frig, dar destul de bine - stimulativ pentru gândirea la rece”.
 ------------------------------------------------------------------------------

La Paris, Padova, Verona şi Bologna au fost mai mulţi alegători, decât buletine de vot.

la secţiile de votare din Paris, Padova, Verona şi Bologna s-a prelungit programul cu două ore. Depăşiţi de numărul cetăţenilor moldoveni care voiau să voteze, membrii birourilor electorale au avut şi o altă problemă: buletinele de vot s-au terminat când la uşa secţiilor oamenii încă stăteau la coadă. Aşa că au improvizat o procedură care să le permită doritorilor să îşi exercite dreptul de vot.

Analistului politic Igor Boţan este de părere că aceste buletine improvizate vor fi invalidate.

Potrivit CEC, Curtea Constituţională va decide dacă buletinele de vot improvizate vor fi validate sau nu.
 ------------------------------------------------------------------------------

Secţia de votare din Roma, neîncăpătoare pentru cetăţenii Republicii Moldova.

La singura secţie de votare organizată la Roma pentru persoanele cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat 1.400 de persoane până la ora 15.00 /16.00 ora Moldovei/, potrivit declaraţiilor consilierului Constantin Burghiu.

Secţia de votare 322 de la Roma a fost organizată la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Italia şi s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru afluxul de moldoveni dornici să îşi exprime preferinţele politice. Singura condiţie pentru a-şi exercita dreptul civic era să se afla în posesia unui paşaport valabil, transmite Agerpres.
Din datele oferite de către consilierul de la Ambasada Republicii Moldova în Italia, Constantin Burghiu, zeci de cetăţeni ai Republicii Moldova sunt în permanenţă în aşteptarea rândului, în faţa secţiei de votare.
Oficial, în Italia se află 90.000 de cetăţeni din Republica Moldova. Pentru ei au fost organizate 16 secţii de votare la Roma, Ancona, Perugia, Napoli, Bologna, Padova, Mestre, Torino, Verona, Parma, Milano, Trento, Brescia, Treviso, Bergamo şi Faenza.

 -------------------------------------------------------------------

Cât de constituţionale sunt cele 919 voturi pe foi A4.


Numărul moldovenilor aflaţi peste hotare care s-au prezentat ieri la urnele de vot a constituit un record pentru ţara noastră. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC), la birourile electorale, deschise în afara R. Moldova, s-au prezentat 65.200 de cetăţeni cu drept de vot. Acest lucru a generat o altă premieră.
Interesul moldovenilor pentru alegerile parlamentare de duminică a depăşit aşteptările autorităţilor, la secţiile de votare din Italia, România, Rusia sau Portugalia formându-se cozi imense. Drept rezultat, la unele birouri electorale s-au terminat buletinele de vot, deşi sute de oameni mai aşteptau afară în intenţia de a-şi exercita dreptul constituţional. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Iurie Ciocan, secretarul CEC, a caracterizat această situaţie în felul următor: „Noi am căzut în plasa propriului succes, adică am reuşit să convingem un număr extrem de mare de alegători să voteze”. Pentru a asigura dreptul tuturor la alegere, CEC a adoptat o decizia prin care a permis utilizarea unor foi A4 cu titlu de buletin de vot. De acest gen de buletin au beneficiat 919 de cetăţeni ai RM. În opinia lui Ciocan, voturile de pe foile A4 nu sunt în măsură să schimbe rezultatele finale ale alegerilor, iar valabilitatea acestora va fi decisă de către Curtea Constituţională.
Contactat de TIMPUL, Alexandru Arseni, doctor în drept constituţional, ne-a spus că „dacă pornim de la prevederea constituţională - dreptul de vot a cetăţeanului - , atunci aceste abateri, care s-au făcut cu consimţământul CEC, dar nu la decizia secţiilor de votare, pot fi acceptate ca valabile.” Arseni consideră însă că, ţinând cont de actuala componenţă a Curţii Constituţionale, membrii căreia „sunt cam rătăcitori”, este greu de presupus ce va decide instanţa referitor la voturile de pe A4.
Întrebat de reporterul de la TIMPUL de ce la unele secţii de votare au fost expediate mai puţine buletine decât au fost solicitate (exemplul Padovei), Iurie Ciocan a declarat următoarele: „Articolul 39 din Codul Electoral prevede că pentru un birou electoral nu pot fi eliberate mai mult de 3000 de buletine. Dacă sunt mai mulţi cetăţeni, atunci trebuie să fie deschise mai multe birouri electorale”.
Amintim că la secţiile din străinătate au fost trimise 136 mii de buletine de vot. La patru birouri electorale (Paris, Padova, Moscova şi Roma) acestea nu au fost suficiente.

Un articol de: Ion Surd
FOTO DIN ROMA-ALEGERI:

Secţia de votare din Roma, neîncăpătoare pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Foto: http://picasaweb.google.com/assomoldave/Alegeri_2010_ROMA

mercoledì 24 novembre 2010

 Lansarea oficială a Programului-pilot
de Atragere a Remitenţelor în Economie  ,,PARE 1+1” pentru anii 2010-2012

Pe 22 noiembrie  2010 la Palatul Republicii, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, a avut loc lansarea oficială a Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie ,,PARE 1+1” pentru anii 2010-2012.
La lucrările conferinţei au participat Dl Octavian Calmîc – Viceministrul Economiei,  reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Centrale şi Locale, Organizaţiilor Internaţionale, Ambasadelor, Asociaţiilor, lucrătorii migranţi şi membrii diasporei moldovenilor în străinătate.
Programul-pilot este aprobat prin HG nr. 972 din 18.10.2010 şi este destinat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întâi ai acestora, care doresc să investească în crearea sau dezvoltarea propriei afaceri.
La deschiderea conferinţei, Dl. Octavian Calmîc, Vice-ministrul economiei, a subliniat că „PARE 1+1” este un Program inovator, care presupune atât instruirea şi consultarea lucrătorilor migranţi şi rudelor acestora în ceea ce priveşte oportunităţile de iniţiere şi dezvoltare a unei afaceri, cât şi acordarea suportului financiar din partea statului.
Concomitent, Dl. Calmîc a accentuat că Programul este implementat de instituţia publică – ODIMM, ceea ce va contribui la menţinerea nivelului mic al costurilor şi perioadei reduse în obţinerea finanţării, fiind limitate la maxim restricţiile şi barierele. Având un mecanism bine stabilit, Programul stabileşte din start reguli simple şi clare, fiind astfel excluse condiţiile de dublare.
 Directorul general  ODIMM - Dna Iulia Iabanji a menţionat că peste 800 mii moldoveni sunt plecaţi la muncă peste hotare, iar 70% din cetăţenii moldoveni au rude, prieteni sau vecini plecaţi în afara ţării.
 în contextul celor expuse, în scopul mobilizării resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor moldoveni migranţi în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova este lansat Programul pilot de Atragere a remitenţelor în Economie ,,PARE 1+1” pentru anii 2010-2012.
Programul-pilot se va desfăşura în 4 componente: Informare şi comunicare, Instruire şi suport antreprenorial, Finanţarea afacerilor / Regula 1+1, Monitorizare post-finanţare şi evaluare.
Beneficiarii Programului vor avea posibilitatea de a participa la cursuri de instruire în domeniul antreprenorial, fiind asiguraţi cu materiale didactice şi consultative.
Ca urmare a instruirii, participanţii la „PARE 1+1” vor putea obţine un grant pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor pe teritoriul R. Moldova.
Programul este desfăşurat în baza regulii „1+1”, care prevede că fiecare leu investit din remitenţe va fi suplinit cu un leu din cadrul PARE. Suma maximă a finanţării nerambursabile constituie  200 mii lei.
De asemenea, Dna Iabanji a specificat că beneficiarii Programului, în cazul accesării unui credit de la o bancă comercială, au posibilitatea să solicite  garanţia financiară acordată  de ODIMM.
Totodată, pe parcursul a 24 de luni din momentul primirii finanţării, beneficiarii PARE 1+1 vor fi ghidaţi, consultaţi şi tutelaţi  de către ODIMM.
în condiţiile prezentului Program nu sunt eligibile afacerile din următoarele domenii de activitate: importul de mărfuri, activităţile fiduciare şi de asigurare, activităţile fondurilor de investiţii, activitatea bancară, de microfinanţare, alte activităţi financiare, schimbul valutar şi lombardurile, jocurile de noroc, procurarea bunurilor imobiliare destinate spaţiului locativ sau altor scopuri decât cele de producere sau prestării de servicii, comerţul,  alimentaţia publică în municipiile Chişinău şi Bălţi, servicii de imigrare sub orice formă, servicii notariale, juridice şi de avocat.
Directorul general ODIMM a specificat că odată cu aprobarea Programului PARE 1+1 a sporit interes în rîndul migranţilor şi rudelor acestora de gradul I.
 Ca rezultat, Programul PARE 1+1 va contribui la sporirea volumului de investiţii în economia naţională, la crearea şi dezvoltarea micilor afaceri, inclusiv 70% în zonele rurale, micşorarea emigrării şi ratei şomajului, la stimularea transferurilor băneşti pe căi oficiale, introducerea practicilor bune din statele gazdă ale migranţilor, fiind creată o pârghie pentru introducerea inovaţiilor şi a know-how.
Evenimentul s-a desfăşurat cu suportul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi Proiectul “ENTRANSE 2 Your Business”, finanţat de Guvernul Norvegiei.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment, ne  puteţi contacta la numărul 22 50 79 sau email info@odimm.md.

lunedì 22 novembre 2010

Permesso di soggiorno CE di lungo periodo: on line le istanze e le convocazioni per effettuare il test di italiano.

Dal 9 dicembre gli stranieri richiedenti dovranno fare domanda su www.testitaliano.interno.it. Le prefetture gestiranno il procedimento e invieranno i risultati alle questure

Il dipartimento per le libertà civili e l'immigrazione del ministero dell'Interno ha messo a punto la procedura informatica che dal 9 dicembre consentirà la gestione delle domande per la partecipazione al test di conoscenza della lingua italiana che dovranno sostenere gli stranieri che intendono richiedere il permesso di soggiorno CE per soggiornanti di lungo periodo.

Da quella data infatti, in contemporanea con l'entrata in vigore del decreto 4 giugno 2010 che disciplina le modalità di effettuazione del test, il cittadino straniero interessato dovrà inoltrare per via telematica alla prefettura della provincia dove ha il domicilio la domanda di svolgimento del test, collegandosi al sito www.testitaliano.interno.it e compilando il modulo di domanda.

Le modalità di inoltro delle domande, di gestione del procedimento e uso dell'applicativo nonché di svolgimento del test di italiano sono indicate dal dipartimento nella circolare della direzione centrale per le politiche dell'immigrazione e dell'asilo n. 7589 del 16 novembre 2010.

Questo in sintesi il procedimento: l'istanza presentata on line viene acquisita dal sistema e trasferita alla prefettura competente. Se la domanda risulta regolare, la prefettura convoca il richiedente entro 60 giorni dall'istanza, sempre per via telematica, indicando giorno, ora e luogo del test. In caso di irregolarità o mancanza di requisiti il sistema genera automaticamente e invia al richiedente una comunicazione con l'indicazione dei requisiti mancanti per consentire la rettifica delle informazioni.

Il richiedente che compila e inoltra la domanda ha a disposizione un servizio di assistenza (help-desk) che può contattare tramite un indirizzo e-mail indicato www.testitaliano.interno.it.

Il risultato del test, consultabile da parte del richiedente su www.testitaliano.interno.it, viene inserito nel sistema a cura della prefettura competente, che lo mette a disposizione attraverso web service alla questura per le verifiche finalizzate al rilascio del permesso di soggiorno di lungo periodo.

giovedì 18 novembre 2010


 Mà limitez sa và segnalez citeva probleme 
care cred cà merità atentia autoritàtilor
noastre si ar putea usura 
suferintele migrantilor.

TVMI ( programul televiziv dedicast emigrantilor) .

Canalul televisiv moldova International. In eanuarie implineste 4 ani de activitate.
La Roma sute de familii au instalat aceste antene, datorità intreprinzàtorului si membrul activ  a asociatiei noastre  - Gheorghe Dragnev, care are un bagaj amplu de cunostinte in privinta tecnologiilor noi.
Acest canal este trasmis si vàsut in mai mult de 22 de tàri a lumii, dar si identificà moldovenii care s-au realizat, au succes dupà hotare si-i valorizeazà fàcindui cunoscuti moldovenilor ràmasi in Patrie, dar mai mult ca atit nouà. Este o televisione care necesità de sustinerea noului Guvern, fiindcà a devenit deja un patrimoniu util pentru muncitorii dupà hotare si rapresintà un vantaj pentru cultura conationalilior nostri in Patrie care intrà in contact cu o culturà modernà, deschisà, europeanà. TVMI  este un proiect al echipei condusa de doamna Ludmila Barba, ce are ca scop să aducă în casele oamenilor prin intermediul TVMI, cele mai importante evenimente din viata Diasporei. În special se axeaza pe evenimentele culturale şi sociale. Prin intermediul TVMI ei tind sa trezeasca interesul societăţii faţă de propria ţară.

Cred ca trebuie mentionate citeva lucruri importante:
1. Sunt singurul post TV, care este orientat spre diaspora. Prin intermediul acestui canal noi am avut posibilitatea de a trasmite activitàtile noastre si a mentine o legàtura vie cu familiarii nostri din tarà, dar mai mult ca atit am simtit cà avem o Patrie care ne ascultà.
2. Trebuie extins, ca in present in deparmanet lucreaza doar 7 persoane care asigura emisia si mai fac si emisiuni. Am visitat de persoana … cind Voluntarii din Italia (UNICEF, Protectia Civila Seborga ..) erau acolo cu ajutoare … nu au avut o camera sa vina sa filmeze. E ridicol. Nu au nici  o camera de luat vederi si un transport si ca nu intotdeauna pot face interviuri cu membrii Diasporei intorsi la Bastina.
3. Sa fie emisiuni interactive, in care si Noi sa participam macar la telefon.
4. Au idei, dar  nu au posibilitate sa se deplaseze  peste hotare ca sa faca materiale despre moldoveni. Iata si acum pentru Anul Nou, ca si inainte ne roaga sa le trimitem noi material video.
6. In  Romania  recent TVR prin decizie de Parlament a fost trecut sub egida  Ministerului de externe, fiindca se ocupa de imaginea tarii si de legaturile cu diaspora. Tot asa este si in Ucraina. Poate si in Moldova trebuie facuta o astfel de lege? D.stra cum credeti?

Comision la servicii comunale - legal sau ilegal?
Băncile din R.Moldova perceap comision pentru fiecare factură de servicii comunale achitată. Dar cea mai mare problemă este faptul că persoana fizică plăteşte dublu pentru serviciul bancar, deoarece taxa pe care o plăteşte furnizorul băncii este deja inclusă în suma indicată în factura comunală. Deci din nou cel afectat e consumatorul. E posibila anularea acestei taxe de către bănci? Este protejat consumatorul in Moldova? Sar putea realiza un mod de plata telematic, dat faptului ca a doua casa in Moldova are calculator?

Acord cu CFI de 10 milioane de dolari împrumutaţi pentru binele capitalei.
 Acordul de creditare a fost semnat pe 15 noembrie de primarul capitalei Dorin Chirtoacă şi şeful misiunii Corporaţiei Financiare Internaţionale, Maria Mihăiescu. Asta ne asigura Primăria ca face pentru implementarea unor proiecte de infrastructură. Creditul este oferit de Corporaţia Financiară Internaţională, din cadrul Băncii Mondiale. Banii sunt destinaţi pentru construcţia şi dezvoltarea reţelelor de apeduct şi canalizare, dar şi pentru reparaţia străzilor. Împrumutul de 10 milioane de dolari este acordat Primăriei pentru 10 ani, cu perioada de graţie de 2 ani şi la o dobândă de 4,65 la sută anual.
Inteleg ca problema drumurilor ne doare pe toti, dar fonduri pentru a investi in o educatie eficienta maxima se prevad? D.stra in persoana ati confirmat anul trecut in cadrul unei  intilnirea cu catolicii italieni ca in Moldova lipseste  educatia morala. 

COPIII SINGURI ACASĂ AU NEVOIE….de comunicare cu părinţii lor plecaţi la muncă.
…. „în Republica Moldova, practic, fiecare a zecea bunică îşi începe ziua cu trezirea nepoţilor, pregătirea micului dejun şi numaidecât verificarea ghiozdanului”...
Copiii rămaşi singuri acasă datorită migraţiei sunt afectaţi psihologic şi emoţional: excluşi din societate, izolaţi, cu probleme de sănătate, reuşită  şcolară slabă, risc de abandon şcolar, sarcină în adolescenţă, criminalitate
juvenilă, trafic de copii etc. Posibilităţile statului privind problema copiilor rămaşi fără îngrijirea părinţilor
plecaţi la muncă peste hotare nu sunt prea mari. Preşedinta Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, Liliana Palihovici, afirmă, în un subiect din revista „Pro Diaspora”, că statul, deocamdată, poate doar să creeze un cadru legal care să permită părinţilor să se întoarcă acasă, să aibă salarii bune şi să poată munci în ţară. „Numai astfel ei nu vor mai fi nevoiţi să plece din ţară şi vor putea fi alături de copiii lor”, susţine deputata. Cind o sa avem acest Cadru Legal ca mamele sa revina la copii Lor???

BILETELE LA AVION.
Noi cu totii stim ca strazile si caile feroviare pentru a face cale spre casa nu sunt adeguate, si suntem costrinsi sa luam avionul spre Moldova, dar preturile sunt foarte inalte.
Este deci necesar de a liberalizza spatiul aerian a Moldovei la acel european pentru a obtine:
 1) preturi reduse pentru bilete in favoarea emigrantilor,
2) pentru agevolarea investittilor industriale  si a impreselor europee,
3) sviluparea turismului,
4) Cresterea numàrului de pasageri pentru beneficiul di Air Moldova, care astàzi traeste de un monopol limitat pe spinarea muncitorilor dupa hotare.
E totusi ridicol sa stiti, ca in prema sarbatorilor , cind majoritatea din noi au vacante si merg spre casa, preturile se ridica. A reduce din pret moldovenilor care muncesc dupa hotare ar fi un minim care Tara ar putea face pentru a revedea mai des famiile noastre. Aceasta  reducere ar ajunge tot la familiile noastre care mentin inalt consumul moldovenilor, si ar fi o recunostinta in favoarea cui sustine economia cu rimetentile in valuta.

 BANCA.
In Italia in cas de faliment bancar,  depositul  este  garantat din parte guvernului pina la 100.000 € pentru fiecare cetatean. Multi din noi nu trimitem banii acasa, ii  pastram in bancile italiene. Aceasta inseamna ca noi cu banii nostri financiam intreprinderele italiene nu ale noastre din Moldova, fiindca aici in banci banii nostri sunt asigurati. In Moldova acesti bani preponderent sunt  folositi majoritatea  in consum.  Dorim ca in Moldova sa fie posibilitatea de a deposita banii la BANCA fara riscul de-ai perde (in cas ca banca da faliment) cum deja s-a intimplat. Cerem ca Guvernul  sa faca o regula la nivelul Comunitatii europene pentru a tutela clientii.

INVESTITII.
Moldova  are nevoe de investitii in mediul rural, in agricoltura, fiindca este un domeniu practic neacoperit dar de mare perspectiva pe viitor. Aici rolul moldovenilor de peste hotare poate fi decisiv, mai ales in situatia de post-crisa, fiindca noi ne intoarcem acasa cu cunostinte noi  acumulate  aici de ani de zile. Fiindca aici traim intru’un ambient democrat, economia de piata funzionala si sigur pentru a deschide o afacere  de investire eficienta  in Moldova avem nevoe de  un sistem fiscal atractiv, sa fie redusa burocratia si coruptia din tara.
Implementarea acestor idei de afaceri  din sectorul agrar, ar  contribui la combaterea efectelor saraciei si la dezvoltarea economica a zonelor rurale. E necesar de dezvoltat, sustinut si promovat initiativele moldovenilor  care se orienteaza spre complexul agroindustrial focalizat in zonele rurale, si cit mai mult suport din partea statului . In ce priveste investitiile italienilor, e necesar sa fie ristructurate infrastructurile noastre , cu mar fi strazile si  aprovisionarea  cu apa a centrelor rurale . 

Aici foto: de la intrunirea Primului Ministru Vlad Filat 
cu Diaspora din Roma:

http://picasaweb.google.com/assomoldave/FILAT_ROMA
 

lunedì 15 novembre 2010





Repede. Sigur. Profesional.

Certificat de naştere.
Traduceri si legalizări de acte cu apostilă.
Certificat de căsătorie (si multe alte tipuri)
Diplome, foaie matricola etc.
Actele sunt traduse, jurate la Tribunalul de Roma şi in cazurile necesare apostillate.
Procuri notariale de orice tip traduse si apostillate:
Pentru cumpărare sau vânzare de imobil
Însotirea minorilor,
Eliberarea diferitelor acte, certificate in Republica Moldova etc.
Procuri pentru prelungirea paşaportului şi a buletinului moldovenesc.
Asistenta cetătenilor referitor la despăgubirile pentru accidentele rutiere.
Orientare şi asistenţă pentru prelungirea studiilor sau recunoatterea titlurilor de studii.
Reîntregirea familiei (ricongiungimenti familiari)
Pachetul de documente pentru căsătorii in Italia (Certificatul de Statul civile, Cazierul Judiciar şi altele)
Prezentarea pachetului de documente pentru cererea cetăţeniei italiană.

Servicii de notariat la Notar din Roma
Telefonati la num. 328-0539411 begin_of_the_skype_highlighting              328-0539411      end_of_the_skype_highlighting,
e-mail: vizir@tiscali.it
 
 -------------------------------------------------------------------

CONSULENZA E AIUTO RIGUARDA:

CAF
Flussi
Avvocato
Medico legale
Vertenze sul lavoro
Mutui e finanziamenti
Ricongiumento familiare
Calcolo contributi INPS
Richiesta carta di soggiorno
Riconoscimento della laurea
Rinnovo permesso di soggiorno
Patronato, lavoro domestico-badante
Assistenza per ottenete il "nulla osta"
Marianna Voitenco - 3280842557

Vladimir FILAT, Prim Ministru al R. M.
-  18 noiembrie 2010, ora 19.00 -

VERONA
Palazzo della Ragione
via della colta  1

(Piazza delle Erbe )
     Intilnirea cu cetatenii R.M. aflati in Italia - Verona , pentru punerea in discutie problemele  si modul de rezovare a acestora, obiectivele pentru sustinerea Cetatenilor R. M. aflati in strainatate. Va rugam sa participati la aceasta intilnire cel putin pentru ca este prima intilnire de acest nivel si putem pune in discutie problemele noastre direct D-lui Vladimir FILAT, Prim Ministru al R. M., persoana de care depinde direct viitorul Moldovei si al nostru (celor din strainatate ).  Sa demonstram ca nu sintem indiferenti de soarta noastra. Doritorii de a participa sunt rugati de a ne contacta pentu a putea prenota locurile in sala. Pentru informatii si prenotarea locurilor : 3283931676  Nicolae ( Associatia - SUSTINEREA CETATENILOR R.M. )

 -------------------------------------------------------------------------------------
Va anunt cu bucurie ca la Bolonia s-a nascut o asociatie dedicata moldovenilor.

Asociatia Multiculturalà "Terre Lontane",
Via Marsala nr.14,
Presedinta Ala Lupei
40126 Bologna,
tel.3278531955,
e-mail:terrelontane2010@gmail.com

venerdì 12 novembre 2010

Întrevederea diasporei moldave cu dl Vladimir FILAT
Prim Ministru al Republicii Moldova

17 noiembrie, 2010 - ora 18.00

Adresa: Hotelul “Casa Tra Noi Roma”
Sala: Auditorium Don Sebastiano Plutino
Str. Monte del Gallo n. 113, Roma


giovedì 11 novembre 2010



ANUNŢ

Duminica, în data de 14 noiembrie curent, orele 11.00, în incinta  piţeriei “ A Vucciria”, aflată pe str. XI Febbraio, nr.7, Torino,
va avea loc întîlnirea cu dl. Nicolae NUCĂ, Consul al R.Moldova în Italia,
în cadrul căreia se vor lua în dezbatere diverse probleme cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova
aflaţi în străinătate.

Intrarea este liberă.

Relaţii la tel. 329 930 33 34

Valentina Munteanu-Chistol                    Comitetul organizatoric
Sanatoria delle badanti...
Sanatoria delle badanti .

Le badanti, le donne che vengono per lo più dall'Est Europa per accudire i nostri anziani, sono in fibrillazione. Molte sono state licenziate, tante sono le storie di giovani donne cadute in depressione, affaticate, intristite dalla lontananza dalla famiglia e dalla fatica psicologica e fisica dell'accudimento delle persone non più autosufficienti. Il prefetto Mario Morcone ci spiega pregi e limiti della sanatoria in arrivo. La testimonianza di Tatiana Nogailic di Assomoldave Roma è fondamentale per capire l'animo con cui le badanti stanno andando alla sanatoria.  
AUDIO QUI:
http://www.radio24.ilsole24ore.com/programma/24mattino/sanatoria-badanti-mandato-pubblica-104809-gSLAjFfp

venerdì 5 novembre 2010

Ue: nasce il portale per gli imprenditori immigrati in Europa.

Iniziativa del progetto Leonardo, il sito offre corsi di formazione e notizie utili per avviare attività imprenditoriali fuori dal Paese di origine.
È stato recentemente lanciato il sito www.eu-imminent.com il primo portale pan-europeo dedicato al mondo imprenditoriale dei migranti.
Finanziato tramite il progetto Leonardo da Vinci dell’Unione europea, il portale offre corsi di formazione on-line per aspiranti imprenditori che risiedono lontano dal proprio Paese di origine, fornisce anche informazioni aggiornate relative all’avvio di attività lavorative in Germania, Romania, Polonia, Regno Unito ed Irlanda.
-------------------------------------------------------------------------------------
Regione Lazio: contributi fino ad un massimo di 24.000 euro per creare una impresa o avviare una attività di lavoro autonomo.
 
Beneficiari gli immigrati maggiorenni con regolare permesso di soggiorno ed i cittadini italiani e comunitari over 45.
La Regione Lazio offre una possibilità in più a coloro che sognano da tempo di mettersi in proprio. Come indicato nel bando, i cittadini italiani e comunitari over 45 anni ed i cittadini extracomunitari, maggiorenni e in possesso di regolare permesso di soggiorno avranno la possibilità di ricevere un finanziamento a fondo perduto dell'80% sul piano d'investimento, fino a un massimo di 24.000 euro per creare una impresa o avviare una attività di lavoro autonomo. Purché disoccupati, in cassa integrazione o comunque assunti con forme contrattuali diverse dal tempo indeterminato.
Sono finanziabili i progetti riguardanti qualsiasi settore (produzione di beni, commercio e servizi), anche in franchising, finalizzati alla realizzazione di un'attività autonoma d'impresa in forma individuale con sede operativa nella regione Lazio. Sono ammissibili i progetti che prevedono l'avvio di nuove attività, la rilevazione di attività preesistenti, fitti di aziende o rami di azienda. Sono escluse le libere professioni che prevedono l’iscrizione agli ordini professionali e quelle che non costituiscono attività di impresa e che vengono esercitate senza l’iscrizione al registro delle imprese.
La domanda, completa della documentazione richiesta, dovrà essere consegnata personalmente (non saranno accolte le domande presentate da terzi delegati), dal lunedì al venerdì dalle ore 10.00 alle ore 13.00 presso la sede centrale di BIC Lazio in via Casilina 3T.
Maggiori info sui requisiti, le spese ammissibili e la modulistica da compilare, alla pagina “Finanziare l’avvio e la crescita” all’interno del sito web Bic Lazio.

mercoledì 3 novembre 2010

    Donna Moderna e Fondazione Vodafone Italia
  • Progetto donne&lavoro: bando di 300.000 euro
Donna Moderna, in collaborazione con Fondazione Vodafone Italia, lancia l'iniziativa Progetto donne&lavoro, un bando di concorso che premia l'impresa sociale al femminile e mira a offrire alle donne un'opportunità di emancipazione e promozione sociale attraverso il lavoro. Tre saranno i progetti vincitori, a ognuno dei quali verrà attribuita una somma di 100.000 euro a fondo perduto.
Gli ambiti di partecipazione sono tre:
  • Solidarietà: progetti per le donne in difficoltà.
  • Web: progetti per le nuove professioni.
  • Casa&lavoro: progetti per la gestione della vita quotidiana.
     
Possono presentare domanda per le attività di'impresa tutte le donne che intendano realizzare un'attività con finalità di solidarietà o utilità sociale residenti in Italia in maniera stabile. Non ci sono limiti d'eta per gli ambiti Solidarietà e Casa&Lavoro, mentre per le domande relative ai progetti in ambito Web le partecipanti non devono superare i 30 anni di età.
A presentare la domanda può essere anche un ente, anche se l'ente per la realizzazione del progetto non è ancora costituito. Oppure enti e società già esistenti, qualificabili come imprese sociali che vogliono allargare le loro attività.
Perché il finanziamento possa essere erogato, è necessario che il progetto sia realizzato da, o preveda a tal fine, la costituzione di una impresa sociale.

Le domande potranno essere inviate a partire dal 15 ottobre 2010 fino alle ore 24 del 15 gennaio 2011. Per presentare la domanda di finanziamento è necessario scaricare il regolamento, la domanda di finanziamento e il piano finanziario, collegarsi al sito https://fondazione.vodafone.it/progettodonnelavoro , registrare i propri dati e inoltrare online i moduli compilati.
È richiesto anche l'invio della copia cartacea e degli allegati al seguente indirizzo: Fondazione Vodafone Italia, Piazza SS. Apostoli 81, 00187 Roma.

Sono previsti a Roma due incontri di presentazione del progetto per il giorno 22 ottobre:
Università "La Sapienza" ore 11,00-13.00 - Facoltà di Scienze della Comunicazione, Aula Oriana Ciciani (piano terra), Via Salaria, 113.
Casa del Cinema ore 18.00, Largo Marcello Mastroianni 1 (Villa Borghese), Sala Kodak.

Per maggiori informazioni contattare il numero 0461/283375 begin_of_the_skype_highlighting              0461/283375      end_of_the_skype_highlighting (consulenza Euricse) il mercoledì dalle ore 10.00 alle ore 12.00 oppure inviare un'email a donne-lavoro@euricse.eu